Srbija pobedila Francusku

U okviru priprema za nastupajuće Evropsko prvenstvo u košarci, reprezentacija Srbije je bila uspešnija od Francuske rezultatom 73:63...

Izabranici Aleksandra Saše Đorđevića su bili bolji u većem delu meča i zasluženo došli do trijumfa, koji će im naročito značiti, imajući u vidu da je savladan aktuelni Evropski šampion. Utakmica je protekla u takmičarksom ritmu, pred više od 16.000 gledalaca, željnih da na delu vide zvezde poput Teodosića, Bjelice, Parkera, Batuma...Pre utakmice, priređena je zaista lepa svečanost, jer je prvotimac Srbije - Nemanja Bjelica, na poklon dobio uramljen dres reprezentacije u čast 100. nastupa.

Iako utakmica nije imala takmičarski značaj, moglo se na momente videti pregršt atraktivnih poteza i velika želja u odbrani. Najbolji pojedinac u reprezentaciji Srbije, bio je Nemanja Bjelica, sa 12 poena i 6 skokova. Podjednako dobri, bili su Raduljica sa 10 poena i 3 skoka i Nedović sa 9 poena i 4 asistencije. U pojedinim delovima utakmice, Srbija je uspela da stekne dvocifrenu prednost, što je dalo mogućnost selektoru da kombinuje sastav i primeni određena taktička rešenja. Na drugoj strani istakao se De Kolo sa 10 poena, kao i Furnije sa 9, odnosno prva zvezda tima Toni Parker sa 8 poena.

Sama utakmica, počela je uz male tehničke probleme, jer nije bilo moguće pustiti intoniranje francuske himne „Marseljeza“. Uz veliko oduševljenje i podršku sa tribina, himnu je otpevao stručni štab Francuske, čime je uveličan spektakl. Atletski superiorni igrači Francuske, mnogo bolje su otvorili meč, vodeći veći deo prve četvrtine. U datim momentima, malo šta je polazilo za rukom u napadu izabranicima Saše Đorđevića. Požrtvovanom igrom u odbrani, Srbija je držala priključak i kraj prve četvrtine dočekala sa minimalnom prednošću - 20:19. Bekovski tandem Bogdanović - Nedović odlično je funkcionisao, kako u napadu, tako sa požrtvovanom igrom u odbrani.

Druga četvrtina je donela znatno bolju igru Srbije, prvenstveno u napadu. Razigrali su se Raduljica i Kalinić i viđeni su zaista atraktivni potezi. Publika je mogla takođe da uživa u bravurama reprezentativaca Francuske, koji se nisu štedeli i pokazali su da ih sa pravom smatraju jednim od glavnim favorita predstojećeg prvenstva. Na poluvreme, Srbija odlazi sa pristojnih 41:33, uz veliku podršku publike za zalaganje i trud.

Kako je završena druga deonica, tako je nastavljena i treća. Srbija je diktirala tempo i ritam utakmice. Poslednja četvrtina je donela veliku borbu ali je već tada postalo jasno da Francuska nema snage za završni udarac i da će reprezentacija Srbije odneti sigurnu pobedu. Miljenik publike - Vladimir Štimac, dobio je možda i najveći aplauz prisutnih. Selektora Đorđevića je moglo posebno da raduje timska igra tima, imajući u vidu da se nijedan igrač nije posebno izdvajao poenima a odbrana je funkcionisala besprekorno u tim trenutcima. Takođe, u igru nije ulazio najbolji igrač tima - Miloš Teodosić, osim u poslednjih par sekundi meča, kako bi ga brojna beogradska publika pozdravila. Posebno raduje to što je tek početak priprema i što postoji veliki prostor za napredak u igri. Uz agresivnu igru u odbrani i taktička rešenja u napadu, Srbija može očekivati da se nađe na pobedničkom postolju, sredinom septembra u Francuskoj.

Krajnji rezultat - 73:63, najbolje prikazuje odnos snaga sinoć na terenu, uz sasvim zaslužen trijumf reprezentacije Srbije. Još jednom se pokazalo da navijači u Srbiji znaju da nagrade istinske zvezde sporta, pa je tako Toni Parker dobio gromoglasan aplauz, pre i nakon završetka utakmice. Reprezentaciju Srbije za vikend očekuje „Trofej Beograda“, gde će se sastati sa reprezentacijom Kine i boljim iz duela Venecuela - Rusija.

Zbog manjih povreda i taktičkih zamisli, u igru takođe nisu ulazili Dragan Mirosavljević, Zoran Erceg i Stefan Pot. 

Foto: Mondo.rs

Č.K.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group