Da li je trend upotrebe suplemenata od pečuraka zaista efikasan?

Ukoliko želite da poboljšate svoj imunitet, sverastuća industrija suplemenata baziranih na pečurkama ima štošta da vam ponudi...

Proizvođači suplemenata sa pečurkama reklamiraju svoje proizvode navodeći da mogu popraviti moć mozga i raspoloženje, pojačati imunitet, pa čak i pomoći tokom borbe protiv kancera. Oni takođe sugerišu da suplementi kreirani od određenih vrsta pečuraka, kao što su lavlja griva i reiši, poseduju antioksidante i beta-glukan, vlakno koje reguliše šećer u krvi, kilažu i karcinogene.

Nešto od toga donekle predstavlja istinu

„Pečurke zaista poseduju antioksidante i beta-glukan vlakna“, izjavio je Brajan Sen Pjer, nutricionistički savetnik. Pored toga, ekstrakti pečuraka, nalik ovim derivatima iz pravih pečuraka, koji mogu biti pronađeni u brojnim suplementima, takođe poseduju i nutrijente.

Dijetetičari još uvek nisu potpuno uvereni u to šta ove pilule i praškovi isporučuju

Većina istraživanja vezana za suplemente sa pečurkama izvodi se na glodarima, sa svega nekoliko studija sa ljudima koje postoje i predstavljaju veoma male uzorke. Stoga, iako ovakvi suplementi dosta obećavaju, ne postoje čvrsti dokazi da oni zaista mogu poboljšati vaše raspoloženje i pružiti reklamiranu podršku za imuni sistem, istakao je Sen Pjer.

Pojedini suplementi sa pečurkama zapravo sadrže samo koren ovih biljaka, koji nije preterano bogat beta-glukan vlaknima. Čak i u slučaju suplemenata kreiranih od kapica pečuraka, kompanije mogu uključiti samo delić one doze koja se pokazala kao efektivna u svim studijama izvršenim na ljudima.

Zaključak glasi da trenutno ne postoji dovoljno podataka kako bi se dokazalo da suplementi sa pečurkama pojačavaju funkcije vašeg tela i mozga, dok uprkos svojim obećanjima, ovakvi proizvodi dolaze sa prilično visokom cenom u poređenju sa običnim pečurkama, čije su prednosti po ljudsko zdravlje jasno dokazane putem bezbrojnih istraživanja.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group