Da li pasta stvara višak kilograma?
Ozloglašeni ugljeni hidrati su uvek glavna tema onih koji se bave treningom i koji vode računa o ishrani, naročito kod onih koji žele da izgube kilažu. Ugljeni hidrati su neophodni za normalno funkcionisanje tela, jer su oni glavni izvor energije, ali mnogi smatraju da su oni i glavni uzročnici povećanja kilograma.
Međutim, italijanski naučnici su hteli da provere, da li testenina goji i da li ugljeni hidrati iz omiljenog italijanskog jela mogu da dovedu do povećanja kilograma.
Evo do kojih rezultata su oni došli:
Italijani su sproveli eksperiment na preko 20.000 ljudi. Oni su došli do zaključka da osobe koje jedu pastu nemaju višak kilograma i da pasta ne utiče na njihovu kilažu, ali samo pod jednim uslovom – kada se pasta kombinuje sa zdravim, nutritivnim i niskokaloričnim dodacima.
Oni koji su uz pastu jeli povrće i lagano meso i soseve, nisu imali problem sa kilogramima, dok su oni koji su preterivali u porcijama i koji su stavljali mlečne i kalorične stvari u svoje paste došli do povećanja kilograma.
Dakle, pasta kao pasta ne može mnogo uticati na vašu kilažu, ali način na koji je spremate, koliko je jedete i sa čime je jedete dovodi do problema.
Zato se uvek trudite da jedete lagana jela sa pastom, gde ćete ubaciti malo proteina i vlakana, a trudite se da izacite masti i dodatne ugljene hidrate.
V.P.