Većina ljudi vrlo retko konzumira ribu na nedeljnom pa i mesečnom nivou...
Naime, najčešće u posnim danima, okrenemo se ovoj „zameni za meso“, iskorišćavajući pri tom njene prednosti, koje svakako u drugi prilikama propuštamo. Zašto se toliko potencira na upotrebi ribe u ishrani?
Prvenstveno, riba ljudskom organizmu obezbeđuje visokokvalitetne proteine i sadrži mnoge vitamine i minerale, zahvaljujući kojima ljudsko telo bolje i brže funkcioniše. Takođe, kada je u pitanju bela riba, važno je istaći da ista ima veoma malo masti, manje od 1%, dok npr. plava riba sadrži nešto više od 10 -25%. Međutim, čak i te masti su dobre, odnosno njihov viši procenat znači više vitamina A, D i E koji su u istim rastoveni, kao i esencijalne masne kiseline, o kojima toliko slušamo poslednjih godina.
Sve ovo vrlo je važno za pravilan rast i razvoj ljudskog organizma, ne samo u dečijem već i u odraslom dobu. Posebno treba istaći omega 3 masne kiseline, koje veoma blagotvorno utiču na rad srca i mozga kod ljudi svih uzrasta, zbog čega je neophodno konzumirati ribu, makar jednom nedeljno, ako već niste u mogućnosti češće. Omega 3 masne kiseline pozitivno deluju i na reproduktivne organe ljudi, što ukazuje na potrebu ljudskog organizma za ovom vrstom hrane.
Rečna riba koja nam je najdostupnija a čiji značaj je izuzetno velik u ljudskoj ishrani:
- šaran, smuđ, som, kečiga, štuka, pastrmka, deverika, tolstolobik, amur, jegulja…
Kada je u pitanju morska riba koju najviše treba da jedemo to je:
- losos, bakalar, zubatac, tuna, skuša, list, sardina, oslić, škarpina…
Sa druge strane, riba predstavlja hranu koja je jedan od najčešćih uzroka gušenja, jer veliki broj ljudi ne zna kako pravilno da je očisti od kostiju i uživa u njenom jedinstvenom ukusu. Takođe, riba može da bude i glavni uzrok trovanja, ako je ista ulovljena u području odnosno reci koja je zagađena nekim hemikalijama. Ukoliko pojedete ribu iz zagađenog područja u vaš krvotog pored drugih mogu da dospeju teški metali kao što je živa, olovo ili pak hlor i dioksin.
Istočnjačke kulture preferiraju ribu u njenom izvornom obliku, dakle presnu i to u obliku čuvenog sušija, svojstvenog prvenstveno Japancima. Međutim, da bi se pripremio ovaj slasni i svakako živopisni zalogaj, morate biti majstori u svom poslu (ili pak pripremanje prepustiti istima) jer neki delovi ribe fugu koja se upotrebljava za ovaj vrhunski delikates jesu otrovni.
Postoji širok spektar različitih načina na koji možete pripremiti ribu, što će vaše uživanje u njoj učiniti još izvrsnijim. Možete je dakle jesti presnu, dimljenu, konzerviranu, kuvanu, prženu, grilovani, paniranu pa čak i pripremljenu na par. Nutricionisti preporučuju da ukoliko je moguće svedete na minimum ili u potpunosti izbegavate prženu i paniranu ribu, jer je daleko zdravija u svim drugim oblicima, nego natopljena uljem u ovim slučajevima.
Prednosti ribe su brojne, a mane ako ne zanemarljive onda u toj meri podnošljive i svakako nedovoljne da biste izostavili ovu važnu namirnicu prilikom pripreme vaših omiljenih oborka. Pomešana sa povrćem ili čak voće, riba može da bude najukusniji obrok koji ste ikad probali, a koji će vašem organizmu doneti brojne prednosti.