Šta se dešava ako ne jedete jedan dan?

Danas je teško proživeti dan bez susreta sa hranom. Hrana nas prati svuda: viri iz frižidera, mami iz prodavnice, namiguje sa stola kolege.

Hrana se nudi bez stida, a sve što možemo da uradimo je da iskoristimo njenu ranjivu poziciju. Zbog toga je retko da prođe dan a da hrana ne uđe u jednjak. Ali šta se dešava ako ne jedete jedan dan?

Na sreću, odgovor na ovo pitanje ne moramo da saznamo eksperimentalno: naučnici već imaju naučno dokazan odgovor.

Svi znamo da hrana nije samo izvor radosti. Hrana je takođe izvor energije neophodan za održavanje ljudskog života (repostovanje postova na društvenim mrežama, znate, zahteva potrošnju energije). Trojica naučnika sa Univerziteta u Mastrihtu krenula su da saznaju šta će se desiti sa telom ako mu na jedan dan bude uskraćen ovaj izvor energije. Oni su objavili rezultate studije u The American Journal of Clinical Nutrition.

Dakle, jeli ste. Sedam sati nakon poslednjeg obroka, telo shvata da je iz hrane koju je primilo istisnulo svu energiju, odnosno glukozu. Neko vreme telo još čeka da vam padne na pamet da nešto jestivo bacite u ložište, ali ubrzo, nakon otprilike sat vremena, postaje razočarano i shvata da sada mora da se oslanja samo na sebe da bi izvuklo energiju. Tada telo ulazi u fazu glukoneogeneze.

Glukoneogeneza je metabolički metod za formiranje glukoze iz jedinjenja koja nisu ugljeni hidrati. Drugim rečima telo, ne pronalazeći hranu u sebi i u potrazi za energijom počinje ubrzano da sagoreva masnoće svog vlasnika.

Ali istraživači upozoravaju da je post duži od 24 sata štetan za vaše zdravlje. Metabolizam se smanjuje, sagorevanje masti usporava. Pored toga, telo počinje da izvlači glukozu iz mišićne mase koju ste izgradili tokom posete teretani prošle godine. Zbog toga se ne preporučuje post duže od jednog dana.

Ukoliko planirate da isprobate ovaj metod i zaboravite na hranu jedan dan, zapamtite da ovo ne sme trajati dugo.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group