Zašto ne treba preterivati sa energetskim napicima

Gejmer koji je popio 12 energetskih pića u čudnom pokušaju impresioniranja svojih drugara, definitivno je naučio bolnu lekciju kada je njegov pankreas počeo da “vari sam sebe”…

U videu koji je podeljen na YouTube kanalu ChubbyEmu, dr Bernards Hsu, klinički doktor koji stoji iza kanala, rekao je da je pankreas tridesetšestogodišnjeg gejmera praktično počeo sam sebe da jede, kao rezultat unosa masivnih nivoa kofeina, šećera i drugih hemikalija koje sačinjavaju uobičajena energetska pića.

Ovaj čovek rutinski deli priče o svojim i pacijentima svojih kolega. U video snimku, koji je uključivao i dramatizaciju situacije, Hsu je govorio o gejmeru po imenu JS, koji je teško sklapao prijateljstva. U pokušaju da pronađe drugare, JS je prihvatio izazov ispijanja 12 energetskih napitaka svakih deset minuta. “U početku, imao je hladan osećaj kako ih je pio. Mogao je da oseti peckanje u zadnjem delu svog grla”, kaže Hsu.

Ipak, kako je JS nastavio da sabija limenku za limenkom, osetio je nivo nelagodnosti, koji je opisao kao “žuljeve koji rastu i kidaju njegovu usnu duplju”. Naravno, ovaj osećaj se iz momenta u momenat pogoršavao, a on je odlučio da sebi skrene pažnju sa bola tako što će igrati igrice. Sa satima koji su prolazili, JS je doživeo nepravilni rad srca, koji je otpisao jer kako kaže, “kofein nikada nije imao uticaj na njega”.

Bol je putovao od njegovog grudnog koša i nazad, i znao je da se dobro raspalio kofeinom. Kako bi ublažio svoje simptome, popio je čašicu žestine – zbog čega smo se zapitali da li je JS možda iz Srbije. Kao što je očekivano, taj potez je dodatno pogoršao situaciju, zbog čega se JS ispovraćao u sudoperi. Potom, on je sačekao čitava 24 sata, tokom kojih nije mogao da pije niti jede, pre nego što je pozvao hitnu pomoć i završio u bolnici.

Dok je bio tamo, povratio je na cipele medicinske sestre, a nije hteo da otkrije pravi broj energetskih napitaka koje je popio zbog osećaja stida. Nakon evaluacije, lekari su otkrili da JS ima akutni pankreatitis, zbog čega je njegov pankreas počeo da “vari sam sebe”.

Kako primećuje dr Hsu, situacija je sve više i brže izmicala kontroli iako je JS izgledao bolje i spremao se da ide kući. “Kako su sati prolazili, JS je dobio groznicu, kao i visoku temperaturu zbog krvnog pritiska koji je počeo da pada. Njegovo srce pokušavalo je da radi sve jače i brže, ali to nije bilo dovoljno”, objašnjava Hsu.

Na svu sreću, nakon tretmana antibioticima i drugim medikamentima, JS se u potpunosti oporavio, a svoje iskustvo nazvao je buđenjem. Doktor Hsu je iskoristio priliku da nas podseti na važnost opreza prilikom konzumaciej energetskih napitaka: “Ukoliko popijete jednu limenku s vremena na vreme, mladi ste i zdravi, verovatno vam neće biti ništa. Ipak, ako sabijate limenke jednu za drugom, najverovatnije će vam se dogoditi neke jako loše stvari”.

 

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group