Doktor otkriva vežbu koja može "usporiti" proces starenja

Doktor je govorio o određenoj vežbi koja bi mogla pomoći u "odlaganju" starenja, i ne brinite, nije trčanje.

Šokantna ideja, ali, zašto ne bismo mogli samo pustiti da nam koža postane naborana, kose osede i prihvatiti prirodni proces starenja naših tela? Ako toliko želite da se suprotstavite zakonima prirode, onda jedan doktor ima vežbu koja bi mogla pomoći, i ne, nije u pitanju trčanje.

Ako ne želite da svake godine trošite milione kao biohaker Brajan Džonson u pokušaju da zaustavite proces starenja, očigledno postoji jedna aktivnost koja je dokazano "usporava" proces, a - osim ako ne želite da platite skupu članarinu za nju - besplatna je.

Vežba

Na svom BBC podcastu pod nazivom Just One Thing, dr Majkl Mozli govorio je o potencijalnim koristima Hahta joge.

Healthline opisuje Hahta jogu kao "zajednički naziv za mnoge od najčešćih oblika joge koji se danas uče na Zapadu", gde učesnici pokreću svoje telo "sporo", ali "svesno" s položajima koji "izazivaju snagu i fleksibilnost", istovremeno se fokusirajući na "opuštanje i svesnost" putem "kontrolisanog disanja i položaja".

Kako "usporava" starenje

Pa, dr Mozli je primetio da većina vrsta joge "uključuje fizičke položaje, kontrolu disanja i meditaciju" što, kada se radi "redovno", "dokazano da smanjuje hroničnu upalu, što bi moglo pomoći u smanjenju depresije i anksioznosti, a neka uzbudljiva nova istraživanja sugeriraju da bi moglo čak i da vam koristi na ćelijskom nivou".

Dodao je: "Postoje neka zaista interesantna istraživanja koja sugerišu da redovno praktikovanje joge može smanjiti hroničnu upalu - koja je povezana s bolestima srca i karcinomom - i takođe da praktikovanje joge može poboljšati vaše raspoloženje, što bi vam moglo pomoći u motivaciji i pokretanju u drugim aktivnostima."

I postoje brojna istraživanja koja počinju naučno da dokazuju ovo.

Dokaz

Studija koja je trajala 12 nedelja, a sprovedena je 2017. godine - a objavljena je u Oxidative Medicine and Cellular Longevity - imala je 96 učesnika koji su primali "intervenciju u načinu života zasnovanu na jogi i meditaciji" da bi videli kako to utiče na životni vek ćelija njihovog tela. Studija je otkrila da su joga i meditacija "značajno smanjile brzinu starenja ćelija".

Još jedna pilot-studija iz 2017. godine uključivala je pacijente s depresijom. Jedna grupa učesnika proučavala je istoriju joge, a druga je aktivno učestvovala u sesijama joge, po 90 minuta svake nedelje. Rezultat? Grupa koja se bavila istraživanjem joge je navodno videla poboljšanje depresije samo za 10 procenata, u poređenju sa 60 procenata grupe koja je praktikovala i koja je navodno prestala da se smatra klinički depresivnom.

I SZO čak piše o prednostima joge na svojoj veb stranici, primećujući da istraživanja pokazuju da može koristiti mentalnim zdravstvenim stanjima kao što su anksioznost i depresija, pored bolova u leđima, hroničnog umora i krvnog pritiska. Takođe može "pomoći" u promovisanju mirnoće, "smanjenju stresa i napetosti", "poboljšanju cirkulacije" i "mišićnog tonusa, fleksibilnosti, snage i izdržljivosti".

'Uzbudljiva nova istraživanja'

Dr Mozli je rekao da postoje teorije da "joga može poboljšati i našu mitohondrijsku funkciju" - jedinice unutar naših ćelija koje "nas snabdevaju energijom".

Profesor Rima Dada, sa All India Institute of Medical Sciences u Nju Delhiju, dodala je da kada mitohondrije proizvode manje energije, to je uzrok starenja tkiva" i "kako počinjemo da starimo".

Ona zaključuje: "Kroz naša istraživanja, otkrili smo da joga može poboljšati integritet mitohondrija kao i integritet nuklearne DNK. Ako se integritet mitohondrija poboljša, proizvodi više ATP-a, više energije i time možete usporiti funkcionalni pad tkiva. Ako možemo poboljšati integritet mitohondrija, smanjiti oksidativni stres i upalu, povećati ukupan antioksidantni kapacitet jogom, zapravo možemo odložiti ili usporiti stopu ćelijskog starenja, time smanjujući naš biološki uzrast."

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group