Mračne tajne jednog od najboljih krimi filmova poslednje dekade

Više slika

Više slika

Jedan veoma dobar film Tom Kruza, koji je zapravo izvanredna priča bazirana na istinitim događajima, ispraćen je velikom tragedijom koja je potresla Holivud pre nekoliko godina...

Svet se ponovo podseća Kruzovog akcionog filma American Made, od kada se pojavio na Netflix platformi, koji prati priču Berija Sila, vrhunskog pilota koji je radio kao švercer kokaina za Medeljin kartel tokom osamdesetih.

Svi koji vole dobru priču baziranu na istinitim događajima definitivno bi trebalo da pogledaju American Made, ali baš kao i čitava situacija koju opisuje, njegovo snimanje je takođe prošlo veoma tragično, jer su u jednom delu oba aviona zadužena za pratnju Kruzovog i pomaganje kreiranja neverovatnih kadrova u vazduhu završila na kolumbijsom tlu. Piloti Alan Purvin i Karlos Berl izgubili su živote tokom ovog incidenta, dok je Džimi Li Garland, treći učesnik u snimanju na nebu tog kobnog septembra 2015. godine, ostao paralizovan.

U izjavi datoj u to vreme, portparol producentske kuće Universal izjavio je: „Letelica koja je prevozila članove ekipe srušila se po povratku na aerodrom Olaja Herera u Medeljinu, nakon završavanja snimanja scena na filmu American Made, rezultirajući sa dva smrtna ishoda“.

Purvin je radio kao pilot kaskader na filmovima još od osamdesetih i upravljao je Aerostar mlaznjakom istoga dana tokom snimanja određenih scena za American Made. Na kraju snimanja on se vratio u avion u ulozi kopilota, dok je Berl upravljao letelicom od Santa Fe de Antiokvije do Medeljina.

Godinu dana nakon incidenta, Purvinova porodica podnela je tužbu protiv producenata filma, kompanija Imagine Entertainment, Cross Creek Pictures, Vendian Entertainment i Quadrant Pictrures. Porodica preminulog pilota tvrdila je kako Berl nije bio treniran da upravlja Aerostar modelom i da su ove kompanije potpuno previdele tu činjenicu, dok je Berlovo imanje imenovano kao tuženi.

Međutim, Berlova porodica je takođe ispunila tužbu koja je takođe imenovala produkcijske kompanije, zajedno sa Gerlandovim i Pruvinovim imanjima kao tužene. U ovoj tužbi se tvrdilo da je Berl bio potpuno osposobljen za upravljanje avionom, uprkos tome što nije imao dovoljno iskustva na istoj letelici.

Haos se nastavio dalje i situacija je produbljena nakon što su producenti podneli kontratužbu, navodeći Purvinovu kompaniju i imovinu kao tužene, tvrdeći da je pilot kupio feleričan avion za snimanje filma i preuveličao svoje akreditive kako bi dobio ovaj posao. Oni su takođe tužili kompanije Garlanda i Purvina u Džordžiji kako bi se nadoknadila šteta nastala zbog nesreće.

Purvinova odbrana stajala je pri izjavi da je snimanje American Made naslova bilo ishitreno i zbrzano, tako da producenti nisu uspeli da omoguće pilotima informacije potrebne za let do Medeljina. Na ove brojne i zbunjujuće tužbe stavljena je tačka 2019. godine, kada su su producenti konačno nagodili kako bi parnice bile rešene, ali uslovi pod kojima su ovi sudski sporovi rešeni ni danas nisu dostupni javnosti.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group