15.000 naučnika upozorava da bi društvo moglo da se uruši zbog klimatskih promena

Naučnici ponovo kreću sa alarmiranjem javnosti zbog klimatskih promena koje imaju zastrašujuć efekat na planetu, ali ovoga puta, oni tvrde da ova brza promena životnog okruženja na Zemji može rezultirati globalnom katastrofom epskih razmera do kraja ovog veka...

Novo istraživanje objavljeno u magazinu BioScience potpisano je zajednički od strane više od 15.000 naučnika iz 161 države i upozorava da se život na Zemlji nalazi pod opsadom, dok jurimo sve brže ka potpunom ekološkom kolapsu.

„Već nekoliko decenija, naučnici konstantno upozoravaju da je budućnost obeležena ekstremnim klimatskim uslovima zbog eskaliranja globalnih temepratura izazvanih brojnim ljudskim aktivnostima koje ispuštaju štetne gasove staklene bašte u našu atmosferu“, stoji u ovom radu. „Na veliku žalost, vreme je isteklo“.

U zvaničnoj izjavi, jedan od vodećih autora studije sa Državnog univerziteta u Oregonu, Kristover Vulf, ponovio je ozbiljni ton ovog zajedničkog rada, pružajući istovremeno pojedine tračke nade uparene sa glavnim strategijama ublažavanja čitavog stanja, naravno.  

„Bez delovanja koje će biti usmereno na koren problema civilizacije koja uzima više od planete nego što je što ona bezbedno može pružiti, mi se kao ljudi nalazimo na putu potencijalnog kraha prirode i socioekonomskog sistema, odnosno sveta sa nepodnošljivom vrućinom, nedostatcima hrane i sveže pijaće vode“, izjavio je Vulf.

U novom istraživanju, doktor sa ovog univerziteta i 11 drugih koautora uključili su obilje podataka koji ističu da je 2023. godine oboreno nekoliko klimatskih rekorda i to sa ogromnim marginama. Autori su posebno ukazali na neuobičajeno aktivnu sezonu šumskih požara u Kanadi ove godine i rekli da "može ukazivati na prelaznu tačku u novi režim požara", što je verovatno jedna od najstrašnijih optimističkih akademskih rečenica koje su ikada napisane.

Drugi profesor sa Državnog univerziteta u Oregonu i jedan od autora novog istraživanja, Vilijam Ripl, dodao je da je ova godina donela veoma uznemirujuće obrasce i da nikako ne ohrabruje to što smo učinili minimalne korake kako bismo sredili stvari. „Takođe, zaključili smo da je napravljen veoma mali napredak u kreiranju izveštaja o borbi čovečanstva protiv klimatskih promena“, dodao je Ripl u zvaničnoj izjavi.  

Kao i brojni drugi naučnici pre njih, u novoj studiji, dvanaest autora i hiljade drugih njenih potpisnika, nisu samo ukazali na veoma zagađujuću industriju fosilnih goriva, već takođe i na predstavnike vlade koji je subvencionišu kao glavne uzročnike klimatskog efekta snežne grudve. Sudeći prema ovom radu, između 2021. i 2022. godine, subvencije za fosilna goriva duplirale su se, sa 531 milijarde na nešto više od jednog triliona dolara, samo u SAD.

„Potrebno je promeniti našu perspektivu o klimatskoj vanrednoj situacji kao izolovanom ekološkom pitanju i shvatiti je kao sistemsku, egzistencijalnu pretnju“, napisali su autori istraživanja, sa odricanjem od fosilnih goriva, zajedno sa borbom protiv preterane potrošnje bogatih, kao dve glavne stavke koje bi prvo trebalo primeniti kako bi se sprečila daleko gora katastrofa pre završetka ovog veka.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group