Pilot zaglavio robiju zbog lažiranja biografije

Kreg Batfoj izneo je lažne tvrdnje kako bi dobio i zadržao posao u kompaniji British Airways, a pre toga je radio za BA CityFlyer i bivšeg regionalnog avioprevoznika Stobart Air...

Četrdesetdevetogodišnji pilot predao je pogrešne detalje i promenio svoje unose u njegovom dnevniku leta kako bi delovalo da ima više iskustva od onog koje zapravo poseduje.

Ovaj pilot osuđen je na dvanaest meseci zatvora od strane Kraljevskog Suda u Londonu, nakon što je priznao krivicu po četiri tačke optužbe za prevaru i dve u okviru kršenja Naredbe o vazdušnoj navigaciji prošlog ponedeljka, donešene 2016. godine od strane CAA. Međutim, optuženi je tokom čitavog suđenja insistirao da nije bilo nikakvih rizika tokom njegovih letova.  

Kako stoji u zvaničnom zapisniku, Batfoj iz Kenta jeste potpuno kvalifikovani pilot, ali su tužioci izneli da se on lažno predstavljao, odnosno da je lažirao svojih 1.610 sati leta u svojstvu pilota, kako bi došao do pozicije u kompaniji British Airways. On je takođe radio za dve aviokompanije između aprila 2016. i marta 2018. godine.

Džonatan Spens, generalni konzul CAA (Civil Aviation Authority), izjavio je: „Želja za gonjenjem od strane Uprave za civilno vazduhoplovstvo i ova presuda, jasno naglašavaju da se prekršaji ove vrste neće tolerisati. Pilot je kao figura integrisan u samom srcu bezbednosti avijacije i mi ćemo preuzeti sve potrebne mere kako bismo tu poziciju zadržali“.

Detalji predstavljeni u sudskim spisima uključuju optužbu da je Batfod izmislio i druge detalje u svom CV-u, zajedno sa pričom da je vlasnik privatne pilotske dozvole od 1998. godine, fabrikovane dokumente i sertifikat trenažnog kursa.

U zvaničnoj izjavi, kompanija British Airways, iznela je: „Bezbednost naših korisnika i posada je uvek glavni prioritet, dok je potpuno kvalifikovani pilot suspendovan i istraga je lansirana odmah nakon što je BA CityFlyer postao svestan nepravilnosti u dokumentaciji ovog zaposlenog“. Za sada nije potpuno jasno da li je ovaj čovek predstavljao bilo kakav rizik za korisnike ili kolege aviokompanija u kojima je radio.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group