Ričard Branson je prvi milijarder koji je otišao u svemir

Kako Sunday Times navodi, Elon Mask, koji poseduje rivalsku kompaniju za svemirske letove i istraživanja, SpaceX, platio je svoje mesto na budućem putovanju letelice brenda Virgin...

Mask je platio deset hiljada dolara depozit kako bi rezervisao sedište, ali za sada nije naznačeno tačno na kom putovanju. Ser Ričard je potvrdio ovu kupovinu u intervjuu datom britanskoj poblikaciji, potvrđujući da bi recipročno mogao rezervisati jednu kartu na SpaceX letu u budućnosti.

"Elon je prijatelj i možda ću ja putovati jednoga dana njegovim brodom", izjavio je ovaj milijarder. U nečemu što je nazvano milijarderska svemirska trka, SpaceX kompanija lansirala je desetine raketa, uključujući i jednu misiju sa posadom, ali Mask lično nije bio putnik ni na jednom od ovih letova.

Sa druge strane, kompanija Virgin Galactic uspešno je kompletirala svoju prvu misiju sa posadom tokom prošle nedelje, sa milijarderom Ričardom Bransonom u letelici. Branson je osetio nekoliko minuta nulte gravitacije, uživajući istovremeno u predivnim pogledima na našu planetu ispod sebe.

Virgin Space Ship Unity 22 letelica, uspešno je stigla do svemira napajana kompanijinom četvrtom raketom, ali ovoga puta sa punom posadom. Čitav događaj emitovan je tokom vikenda publici širom sveta putem strima i uključio je performans na zemlji izveden od strane američkog pevača Kalida.

Dva pilota, Dejv Makaj i Majkl Masuki, zajedno sa troje specijalista misije, Bet Mozes, Kolinom Benetom i Sirišom Bandlaovom, pravili su Bransonu društvo tokom ovog putovanja. Posada je bila tu kako bi procenila putničku kabinu i sveukupno korisničko iskustvo, poglede na zemlju iz svemira, koordinaciju i sprovođenje istraživanja, efektivnost petodnevnog trening programa pred sam let, ponuđenog u ustanovi Spaceport America.

VSS Unity brod dostigao je brzinu od tri Maha, nakon što je oslobođen sa matičnog broda, VMS Eve, nešto pre osamdeset i šestog kilometra iznad zemlje. Ova letelica se zatim bezbedno vratila na Spaceport America sletnu pistu.

"Sanjao sam ovaj momenat od kada sam bio dete, ali ništa me nije moglo pripremiti za pogled na Zemlju iz svemira", izjavio je Branson. "Mi smo avangarda novog svemirskog doba."

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group