Top 6 najspektakularnijih bekstva iz zatvora

Niko ne voli da ide u zatvor, a upravo zato i oni koji su u njemu zatvoreni konstantno pokušavaju da pobegnu… 

Priče o spektakularnim bekstvima mogu biti prilično zabavne, a ukoliko ste ljubitelj ovakvih podviga za vas smo pripremili 10 najzanimljivijih pokušaja.

6. Bekstvo iz Colditza

Colditiz je bio nemački zatvor za ratne zarobljenike koji je korišćen tokom Drugog svetskog rata. Zatvor se nalazio u blizini grada Colditza u Saksoniji, a nekoliko zatvorenika je uspelo da pobegne iz njega. Jedno od najzanimljivijih bekstva su planirali dvojica britanskih pilota – Bil Goldfinč i Džek Best. Njih dvojica su poslati u Colditz nakon bekstva iz drugog zatvora. Oni su planirali da od drveta naprave jedrilicu kojom bi se sa vrha kapele otisnuli i odleteli preko zatvorske ograde. Jedrilica je bila pri kraju izgradnje, ali su dvojica britanaca oslobođeni od strane savezničkih snaga koji su oslobodili logor.

5. Veliko bekstvo Rodžera Bušela

Bekstvo iz zatvora Stalag Luft III je poznato i kao “The Great Escape”. Stalag Luft III je bio nemački zatvor, a Rodžer Bušel, koji je bio jedan od zatvorenika, je bio mozak operacije velikog bekstva. On je predložio da se iskopaju tri tunela koja su imala šifrovana imena Tom, Dick i Harry. Svaki od ulaza u tunele je bio pažljivo prikriven kako ih niko od čuvara ne bi primetio. Tuneli ispod zemlje su bili dugački oko 20 metara, a drvene daske su korišćene kao stabilizatori. Nažalost, bekstvo se nije odigralo kako je planirano. Harry tunel koji je trebalo da vodi do obližnje šume je otkriven i od 79 zatvorenika koji su pokušali bekstvo samo trojica su uspeli da pobegnu na slobodu. Oko 50 zatvorenika je pobijeno, dok su ostali vraćeni u zatvor.

4. Bekstvo Paskala Payeta

Payet je poznat po tome što je dva puta uspešno pobegao iz visoko čuvanih zatvora. Svaki put je bežao tako što je krao helicopter. Njegovim metodom bekstva je pomogao i još trojici zatvorenika. Inače, Payet je osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva tokom pljačke. Posle prvog bekstva koje se odigralo 2001. godine, on je uhvaćen 2007. i osuđen na 7 dodatnih godina zbog bekstva koje je počinio 2003. godine.  Posle jednog bekstva uspeo je da odleti u Španiju i uradio plastičnu operaciju lica, ali to nije bilo dovoljno jer su ga španski policajci ipak prepoznali i uhapsili ga.

3. Bekstvo iz Libby zatvora

Ovo bekstvo je jedno od najčuvenijih za vreme Američkog Civilnog Rata. Zatvor se nalazio u Virdžiniji, a u njemu su se nalazili zarobljeni vojnici. 1864. godine iz ovog zatvora je pobeglo preko 100 zatvorenika. 55 vojnika su uspeli da se vrate u svoje kampove, ali je njih 44 ponovo zarobljeno. Dvojica vojnika su se udavila pokušavajući da preplivaju reku James River. Zatvorenicima je bilo potrebno 17 dana da prokopaju tunel, a pobegli su u grupama od po 2-3 čoveka tokom noći 9. i 10. februara.

2. Bekstvo iz Alkatraza

Zatvor Alkatraz je radio preko 30 godina, a za to vreme je bilo ukupno oko 14 pokušaja bekstva u kojima je učestvovalo 34 zatvorenika. Svaki pokušaj bekstva je na kraju propao jer su zatvorenici ili ubijeni ili uhvaćeni. Međutim, bilo je zatvorenika koji su pobegli 1937. i 1962. godine za koje se predpostavljalo das u mrtvi, ali njihova tela nikada nisu pronađena. Zbog ove činjenice mnogi veruju da su ova dva bekstva bila uspešna.

1. Bekstvo Slavomira Ravicza

Slavomir Rawicz je bio vojni poručnik iz Poljske. Nakon Nemačko-Sovjestkog ratovanja u Poljskoj on je uhapšen od strane crvene armije i proglašen za špijuna. Jedan od oficira u zatvoru je tvrdio da iako je Slavomir bio intenzivno mučen, nikada nije odao informacije koje su se tražile od njega. Osuđen je na 25 godina teškog rada zbog špijunaže. Dve godine nakon hapšenja, on je pobegao za vreme snežne oluje sa još šest zatvorenika. Oni su peške prešli preko pustinje Gobi, Tibeta i Himalaja da bi na kraju samo njih četvorica stigli do Indije, koja je tada bila britanska. Njihovo putovanje je trajalo 11 meseci, a prepešačili su čak 6 000 kilometara.

P.Ć.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group