Na Menhetnu "bačena" kocka od čistog zlata

Kocka napravljena od 186 kilograma čistog dvadesetčetvorokaratnog zlata postavljena je nasred Central Parka...

Nemački umetnik Niklas Kastelo, dizajnirao je ovu kocku zlata i uprkos tome što ona nije na prodaju, ona je procenjena na vrednost preko 11,7 miliona dolara. Zlato je nabavljeno sa cenom od 1.788 dolara po unci, dok čitavo umetničko delo, teško 186 kilograma, poseduje svoj lični žig. Kutija je postavljena na Menhetnu rano ujutru trećeg februaara, u Nauburg aveniji popularnog parka.

„Ovo delo predstavlja konceptualni rad u svojoj osnovi“, izjavio je umetnik, dodajući da se njegova ideja zasniva na kreiranju nečega što je van ovog sveta, nečega što je nematerijalno, stoji u zvaničnoj Kastelovoj izjavi.

Kastelo koin kriptovaluta predstavljena je zajedno sa kockom, a ona će biti menjana i kupovana putem mreže po ceni od 0,44 dolara po jedinici. Pre same prezentacije, Kastelo je predstavio Njujorčanima i svim ostalim posetiocima vozilo koje predstavlja koordinate njegove kocke. Ono takođe sliuži kao promotivni materijal za njegov Kastelo koin, ali i NFT koji će biti lansiran krajem meseca.

Kocka je kreirana u Arauu, Švajcarskoj, uz upotrebu specijalno kreirane peći. Unikatna rerna ručno je izgrađena kako bi mogla da se izbori i iznese masivnost i gabarit ove zlatne „skulpture“. Izuzetno visoke temperature, koje dostižu 1.100 stepeni Celzijusa, takođe su bile potrebne kako bi se materijal otopio. Kao rezultat, kutija je ugrubo dugačka 31,7 centimetara i debela preko četvrtine inča na svakoj strani.

Kastelo je rođen u Istočnoj Nemačkoj 1987. godine, specijalizujući se za savremenu i pop umetnost. Većina njegovih radova motivisana je padom berlinskog zida dve godine nakon njegovog rođenja, dok brojni ističu da su njegove slike inspirisane direktno eksprecionističkom erom Žan Mišel Baskiata. Ovaj umetnik svoj život bazira na dve strane sveta, između Švajcarske i Njujorka.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group