Pedesetogodišnje izdanje škotskog singl malt viskija ograničene serije

Destilerija škotskog viskija Glenfarclas završila je 2022.godinu sa praskom…

Osim što je osvojila Distiller of the Year na dodeli nagrada Icons of Whisky 2023, Speyside destilerija je upravo lansirala 50 godina star single malt - i to nije prvi put da je ovaj poštovani proizvođač viskija objavio ovako staro izdanje.

Novi Glenfarclas 50-Year-Old lansiran kako bi proslavio pet decenija predsedavajućeg Džona Granta u industriji viskija. Grant je član pete generacije porodice koja je vlasnik destilerije od 1865. godine, a sam brend je ostao nezavisan u svetu konglomerata viskija.

Flaširan sa 50 posto ABV, 50-godišnji single malt su odabrali menadžer destilerije Kalum Frejzer i generalni direktor Daglas Belford i predstavlja viziju staru pola veka, kada je menadžer destilerije Daglas Mekdonald vodio operaciju. Zvanične note degustacije viskija uključuju marcipan, badem i kedar na nosu, praćeno dodirom dima, dinstanom jabukom, tamnom čokoladom i karamelom na nepcu.

„Kreiranje proizvoda kao što je Glenfarclas 50-Year-Old je razlog zašto dolazim na posao“, rekao je Frejzer. „Za mene je ovaj viski izuzetan. Ima neverovatnu dubinu karaktera i prikazuje svaki element procesa pravljenja viskija – od zemljanog mirisa magacina do lagane, prirodne zadimljenosti treseta Speyside koji se tada koristio i jedinstvenog ukusa vode koju koristimo u našem proizvodnom procesu. Viski koji se vremenom razvija, i na nosu i na nepcu, zaista je uzbudljiv jer se stalno menja i razvija. Nadam se da će menadžer destilerije za 50 godina biti impresioniran kvalitetom alkohola koji danas postavljamo za budućnost.”

Kao što je ranije pomenuto, Glenfarclas ima neke ozbiljne zalihe viskija, budući da je destilerija  i ranije lansirala 50 godina stare single maltove. Ovo uključuje izdanje iz 2016. koje je bilo deo Collector Series i flaširanje iz 2019. koje je potpuno sazrelo u bačvama od šerija. Ovaj novi izraz je ograničen na samo 836 boca i dolazi u Glencairn boci upakovanoj u kutiju za prezentaciju od 9.000 funti (10.800 dolara).

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group