Zidani roštilj - Da li se zaista isplati praviti ga?

 

Ako ste planirali da podignete zidani roštilj u vašem dvorištu, razmislite dva puta pre nego što bilo šta započnete, zato što su se mnogi pokajali što su ga uopšte pravili.

Nemojte napraviti istu grešku. Imati zidani roštilj u sopstvenom dvorištu zvuči kao super ideja, ali nakon što uložite svoj trud, mnogo vremena i još više novca nego što ste planirali i ustanovite da krajnji rezultat nije onakav kako ste ga zamišljali, onda se možda pokajete. Ali najkasnije kada prvi put budete hteli da ga besprekorno očistite, sigurno ćete se pokajati. Sami smo napravili zidani roštilj, uporedili troškove i prednosti, te se uverili da postoje mnogo bolje alternative. Saznajte koje i štedite sebi vreme i novac.

Šta sve morate da obavite ako želite zidani roštilj za dvorište?

Zidani roštilj je veoma zahtevan “uradi sam” projekat. Naizgled deluje jednostavno, ali za ovaj poduhvat potrebno vam je ozbiljno planiranje. Pre svega morate realno oceniti da li vaše dvorište uopšte ima kapaciteta i uslova za tako nešto. Kreiranje nacrta, obeležavanje mesta, uzimanje mera, kao i određivanje optimalne visine su prvi koraci za uspešan projekat. Ali nekada i to sve nije dovoljno da budete zadovoljni krajnjim rezultatom.

Planiranje i merenje

Detaljno planiranje i merenje dimenzija budućeg „kamina“ je osnovni korak. Neki orijentiri koji mogu da pomognu u definisanju dimenzija roštilja sa otvorenom vatrom, jesu: kružna površina prečnika od dva metra, što je neko optimalno rešenje, kao i rešetka za gril, pomoću koje premeravate. Takođe dubina rupe za ložište, oko koje ćete podići zidić trebalo bi da ide do 50 centimetara. Poslužite se setom ili rešetkom za roštilj, te prema njegovim dimenzijama merite i procenjujete koliko vam prostora treba za ugalj, koliko vam je cigli potrebno za celu konstrukciju itd. Pored toga neophodni su vam i brojni alati: mistrija za cement, lopata za malter, libela, dleto, čekić i farba. Morate da budete posvećeni i izdvojite mnogo vremena, a i strpljenje će biti dobar saveznik u procesu rada. Ali to nije sve.

Podloga i zaštita

Nije to samo roštilj - morate dakle da razmišljate i o podlozi – čvrstoj betonskoj bazi. Kao temelj, morate da napravite sami čvrstu betonsku bazu, da bude ravna i otporna na težinu koja će naleći na nju. Najbitnija stvar je da okolni pod bude vodootporan, tako da se nikako ne sme stavljati drvena podloga, da vam temelj ne bi strunuo i tako roštilj postao neravan. Takođe, jako važno je da bude prekriven vatrostalnim materijalom, a preporučljive čvrste podloge su od betona, kamena, šljunka, pa čak i peska, da se ne bi od toplote roštilja neki od elemenata zapalili. To se češće dešava nego što mislite. Zatim dolazi razmišljanje o tendi koja bi ga zaštitila od vremenskih neprilika, kao i o stazici koja bi vodila do njega. Tek tada je plan za projekat kompletan. U tom trenutku možemo sastaviti troškovnik, koji će vas sigurno iznenaditi.

Održavanje i dodatni troškovi

Ali ni tada posao nije završen, jer vas očekuje redovno održavanje, a pošto se radi o roštilju na čvrsto gorivo, uzmite u obzir i redovne dodatne troškove za drveni ugalj. Takav tip roštilja emituje veliku toplotu i širi neprijatne mirise, koje upijaju kosa i odeća. Zidani roštilj, kada ga jednom instalirate – tu je gde je, neprenosiv je, pa ga ne možete uneti u kuću kada pada kiša, niti ga možete poneti negde u prirodu na piknik koji ste isplanirali sa prijateljima. Ne možemo reći da zidani roštilj u dvorištu nema svojih prednosti, poput lakoće pripreme obroka i dugotrajnosti - ali, posle svega opisanog, zaključak je da ovo definitivno nije toliko isplativa investicija, s obzirom na sav trud i ograničenja koje sa sobom nosi.

Da li vam je potreba građevinska dozvola za podizanje zidanog roštilja u dvorištu?

Ali pre nego što se definitivno odlučite na takav korak proverite ovde da li vam je neophodna građevinska dozvola, postavite pitanje ukoliko imate bilo kakve nedoumice i upoznajte se sa Zakonom o planiranju i izgradnji. Možda vam zvuči smešno, ali sigurno ne biste voleli da jednog dana dođe inspekcija i natera vas da demontirate vaš voljeni zidani roštilj. U zavisnosti od veličine objekta, oni se klasifikuju po kategorijama i na osnovu toga se određuje da li je za izgradnju tog objekta potrebna građevinska dozvola ili ne. Iz tog razloga, pre bilo čega - upoznajte se detaljnije sa Pravilnikom o klasifikaciji objekata.

A da razmislite o alternativama? Koji tip roštilja za dvorište je možda bolja opcija za vas?

Pošto zidani roštilj kao što ste videli nije baš jeftina investicija, a niti zdravstveno najbolja opcija, u nastavku ćemo analizirati sve opcije roštilja koje se nude na tržištu, kako bismo vam olakšali ako imate nedoumica prilikom odabira.

Pre kupovine odgovorite sebi na jednostavna pitanja: Koliko često ćete ga upotrebljavati i koje su zapravo vaše potrebe? Da li ćete da ga raspaljujete konstantno dok god je lepo vreme od aprila do oktobra, ili pak samo čisto želite da ga imate kad vam zatreba? Da li vam je važno da možete da ga koristite i napolju ili u kući, ili vas privlači isključivo roštiljanje sa prijateljima pod otvorenim nebom? U skladu sa odgovorima znaćete koji tip roštilja je idealan za vas – roštilj na ugalj, plinski roštilj ili električni roštilj. Mi ćemo vam ukratko predstaviti prednosti i mane sva tri tipa roštilja.

Roštilj na ugalj – Prednosti i mane

Tradicionalni roštilj na čvrsta goriva je „old school“ varijanta i prva opcija svim ljubiteljima originalnog, dimljenog ukusa mesa i povrća. Povoljniji je u odnosu na ostale tipove roštilja, što ga takođe izdvaja kao primarni izbor. Univerzalnost spremanja obroka je nešto zbog čega se mnogi opredeljuju baš za ovaj tip roštilja.

Ali postoje i brojni nedostaci: Roštilj na ugalj emituje veliku toplotu, puno se dimi, a u dimu su otrovne materije i štetni gasovi, koji štete čovekovom zdravlju i životnoj sredini. Morate razmišljati o tom ekološkom momentu. Takođe, veoma lako može da dođe do požara. Možda i jeste najautentičnija opcija, ali je namenjena za profesioanalne roštilj majstore koji sa lakoćom njime barataju, dakle zahteva brzinu i spretnost. Uz to, biće vam potrebno i strpljenje, jer raspaljivanje vatre i zagrevanje uglja mnogo duže traju nego što mi mislimo. Krajnje neprakatično, ukoliko želite da spremite obrok na brzinu. Naposletku uračunajte i redovne troškove za dokupljivanje drvenog uglja, kad god poželite da okupite prijatelje u dvorištu uz gril. Naučno je dokazano da je, između ostalog, roštilj na ugalj kancerogen. Tako da se našao na listi od 33 izazivača raka, saznajte više o tome u detaljnijem članku.

Plinski roštilj – Prednosti i mane

Plinski roštilj se zagreva za svega nekoliko minuta, za razliku od klasičnog roštilja. Izuzetno je praktičan – jednostavan za korišćenje i lak za održavanje. Nema drva, ni pepela pa se brzo čisti i za njim ne ostaje nikakav nered u dvorištu. Ako planirate da čitavo leto provedete sa prijateljima u dvorištu uz dobru hranu, vrlo verovatno je plinski roštilj idealan izbor za vas. Njegova upotreba zahteva priključak na plinski izvor, što znači da morate imati priključak za plin. Ukoliko koristite plin iz boce, onda je prednost što je prenosiv i mobilan, ali ako je na zemni plin onda je fiksiran.

Međutim i on ima svoje mane, koje morati uzeti uobzir prilikom odabira. Prva stvar – za ovaj tip roštilja morate izdvojiti više novca, ali i prostora, jer su dosta skuplji od roštilja na ugalj, a i zauzimaju puno mesta. Uz to dosta su teški. Takođe, ako ste nepažljivi i dekoncentrisani, plinski roštilj lako može da izazove požar, ako plane plin iz boce. Ukoliko ipak želite koristiti plinski roštilj, pročitajte ovaj sigurnosni vodić. Dakle, možemo reći da je opasan po okolinu. Zato ga morate dobro izolovati od svih predmeta i nameštaja u okruženju. Svi koji su makar jednom koristili plinski roštilj, znaju koliko može da izazove neprijatnih mirisa, nezgoda, pogotovo ukoliko se konzumira alkohol. A kakav je to roštilj bez čašice?

Električni roštilj – Prednosti i mane

Čini se da električni roštilj od svih ponuđenih opcija ima najmanje nedostataka. Jedina mana mu je ta što se ne može koristiti u uslovima bez struje. On jeste prenosiv, ali mora imati pristup utičnici, tako da je nephodno poneti produžni kabl sa sobom. Alternativu na akumulator nemojte uzimati u obzir, jer je ona jako loša alternativa sa sigurnosnog aspekta. Takođe, glavna zamerka je što na električnom roštilju ne može da se postigne autentičan dimljeni ukus mesa. Ipak, u poslednje vreme, zahvaljujući inovativnim tehnologijama postiže se približan rezultat i dobija se ukus koji neodoljivo podseća na meso sa tradicionalnog roštilja. Ne morate nam verovati, isprobajte jednom i sami pa ćete se uveriti, a pri tome izbeći unos kancerogenih tvari.

Električni roštilj je definitivno najmodernija, najpraktičnija i najpovoljnija opcija na tržištu. Može se koristiti u kući i u dvorištu, tako da ne zavisi od vremenskih uslova. Najbrže se zagreva, kroz svega par minuta i štedi dragoceno vreme. Zbog toga što je vrlo jednostavan za korišćenje i održavanje, možete ga koristiti amaterski, dakle ne morate biti gril majstor za postizanje vrhunskog ukusa. Nema preterane toplote, neprijatnih mirisa, ni štetnog dima koji se odražavaju na zdravlje i uvlače u kosu i odeću. Zbog toga je ovo eco friendly varijanta. Električni roštilji uglavnom imaju tajmer, tako da ne morate da brinete da li će vam obrok zagoreti. Samim tim smanjena je verovatnoća da dođe do požara. Šta god da uzmete da grilujete – meso, povrće ili ribu – sve će zadržati punu kalorijsku vrednost, kao da ga spremate na klasičnom roštilju.

Kao što smo već istakli, električni roštilj je najlakši za čišćenje jer ne ostavlje tragove, nema pepela koji mora da se počisti. Samo pripazite da kupite električni roštilj kod kojeg se rešetka može odvojiti jednostavno od roštilja i prati pod slavinom ili čak u nekim slučajevima u mašini za suđe.

Zaključak – Koji tip roštilja je najoptimalnije rešenje za vaše dvorište

Mnogima je cena najvažnija stvar prilikom odabira, ali niko ne misli o dodatnim troškovima koje konstantno imate ako izaberete pogrešno. Za plinske roštilje morate imati prirodni gas ili butan, što uopšte nije jeftino, dok za klasične roštilje stalno morate da dokupljujete ugalj. Tako da ako govorimo o cenovnom rangu, električni roštilj je ubedljivo najisplativija kratkoročna i dugoročna investicija. Ovde imate veliki izbor kvalitetnih električnih roštilja.

Kada podvučemo crtu, zaključak je takav da se električni roštilj definitivno nameće kao najisplativije, najzdravije i najjednostavnije rešenje. Nadamo se da smo u ovom sveobuhvatnom tekstu otklonili sve vaše nedoumice i da smo vam olakšali izbor. Uz pravo rešenje i adekvatnu propratnu opremu za roštilj napravite nezaboravna druženja u svom dvorištu.

Za kraj jedan bonus: Pogledajte trik iskusnih roštilj majstora za najukusnije ćevape.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group