10 stvari koje nikako ne smete raditi sa svojim automobilom

Ako ove stvari radite, možete ozbiljno ugroziti i oštetiti vaš automobil...

Mnogi vozači uopšte ne vode računa o svom automobilu i zbog toga rizikuju da se on brzo pokvari, a automobilske popravke mogu biti prilično skupe. Zato vam predstavljamo 10 stvari koje nikako ne smete da radite.

1. Pritiskanje "OFF" prekidača u toku vožnje

Oni koji imaju automobil koji se pali na dugme nikako ne smeju da pritiskaju to dugme u toku vožnje. Na ovaj način možete ugasiti neophodnu elektroniku i tako ugroziti svoj i tuđ život.

2. Ne ubacujte u rikverc za vreme vožnje

Ovo važi i za automatske i manuelne menjače. Ako u toku vožnje ubacite u rikverc, onda rizikujete da ozbiljno oštetite menjač. Zato u rikverc ubacite samo kada je automobil u potpunom mirovanju.

3. Ne ubacujte menjač u P dok vozite

Automatski menjači imaju opciju Parking koja se koristi samo kada je automobil u mirovanju. Ako u P ubacite dok vozite, rizikujete da oštetite menjač i elektroniku automobila.

4. Ne stavljajte previše ključeva na ključ automobila

Verovatno i vi držite privezak sa ključevima na svom ključu od automobila. Izbegavajte ovo, jer težina ključeva može da dovede do oštećenja brave koju posle morate popravljati.

5. Redovno menjanje ulja

Verovali ili ne, mnogi ljudi zaboravljaju da ulje u automobilu treba da se menja i oni ga čak i retko kad proveravaju. Zbog toga je važno da ulje redovno menjate i proveravate. Ulje se najčešće menja na oko 10.000 kiloimetara.

6. Pazite da ne prepunite motor

Kada sipate novo ulje, morate paziti da ne prepunite motor. Kada izvučete meru za ulje, nivo ulja bi trebao da se nalazi između minimuma i maksimuma i ne bi trebalo da prelazi ove dve vrednosti. Ako motor prepunite, postoji mogućnost opasnih kvrova.

7. Ne čekajte da vam se rezervoar potpuno isprazni

Ako gorivo sipate samo kada vam je rezervoar prazan, onda postoji mogućnost da se vaš automobil začepi, jer se na dnu rezervoara nalaze čestice i mulj koje se mogu naći u motoru i napraviti probleme. Zbog toga sipajte gorivo pre nego što vam se upali lampica za rezervu.

8. Obratite pažnju na signale upozorenja

Vaš automobil sigurno ima bezbroj lampica i svaka od njih ukazuje na neki problem ili situaciju. Zbog toga vodite računa o ovim upozorenjima i odmah posetite majstora ako primetite da se neka lampica aktivirala.

9. Pritisak u gumama

Pritisak u gumama mora da bude oko 2.2-2.4 bara u zavisnosti od gume i automobila i taj pritisak morate redovno proveravati. Ako pritisak nije dobar, može doći do pucanja gume i do opasnih uslova za vožnju.

10. Balansiranje guma

Kad god da menjate zimske i letnje gume, uvek proverite balans vaših guma, jer on vremenom opada. Ako gume nisu balansirane, onda je kontrola vašeg vozila lošija.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group