Ako imate plafonski ventilator onda potražite ovaj prekidač

Mnogi se žale da njihovi ventilatori uopšte ne hlade, a najčešći razlog zbog kojih se to dešava jeste upravo ovo...

Pre klima uređaja, plafonski ventilatori bili su jako popularni i često su se ugrađivali u dnevne sobe mnogih domova, kako bi razhlađivali prostorije. Danas, mnogi i dalje koriste ovakve plafonske ventilatore, jer su oni dosta efektivni i jer uspevaju da naprave odličnu cirkulaciju vazduha.

Međutim, ogroman broj ljudi na internetu postavlja pitanje „Zašto moj ventilator ne hladi, a okreće se?“. Odgovor se krije u malim prekidačima koji člesto nisu odmah vidljivi oku. Ovi prekidači zapravo menjaju smer u kojem se lopatice ventilatora okreću. Ako se ventilator okreće u kontra smaru od sata, onda je to znak da je ventialtor namešten da hladi, ali ako se lopatice vetnilatora okreću u smeru sata, onda to znači da vaš ventilator greje. Da dobro ste čuli, ovi ventilatori mogu da greju.

Tajna je u strujanju vazuha koje ventilator stvara. Kada se namesti na hlađenje, ventilator topao vazduh gure ka plafonu, dok hladan vazduh usmerava ka podu, pa je na taj način rashlađuje. Kada je obrnuta situacija, topao vazudh sa plafona se šalje u predeo bliži podu, pa se tako soba zagreva i zato se ovi ventilatori mogu korsititi i zimi.

Kada ventilator gasite, posmatrajte u kojem smeru se vrte lopatice i tako ćete znati da li vaš ventilator greje ili hladi.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group