Ekspert za grlo otkriva zbog čega bi trebalo da izbegavamo njegovo čišćenje

Kako nam se hladniji meseci polako, ali sigurno približavaju, mnogi od nas će proći kroz sezonske prehlade i gripove...

Međutim, ukliko vas uhvate problemi sa grlom, kako se ispostavilo najgora stvar koju možete raditi jeste da pokušate da ga očistite. Ova tvrdnja stiže od strane brojnih stručnjaka, a za njenu potvrdu bila je zadužena dr Ina Husein, koja je iskoristila svoj TikTok nalog kako bi objasnila zbog čega je čišćenje grla toliko loše po nas.

U sada već viralnom snimku na ovoj društvenoj mreži, ona je opisala svoje zgranute reakcije na hipotetičke pacijente koji joj govore da oni često sami čiste grlo od šlajma: „Čišćenje grla izaziva iritaciju koja dovodi do veće proizvodnje šlajma“, objasnila je doktorica.

Ona je u nekoliko narednih snimaka objasnila da čišćenje našeg grla može izazvati iritaciju i dovesti do veće osetljivosti i dodatnih problema tokom vremena. Međutim, dobra vest jeste to što situacija može bolja postati ukoliko vašem grlu omogućite vreme da se oporavi čišćeći ga ređe.

Bilo kako bilo, ispostavilo se da čišćenje vašeg grla ne rezultira samo hiperosetljivošću sluzokože i povećanjem proizvodnje sluzi, već ono može oštetiti čak i glasne žice. Odeljenje za Otorinolaringologiju pri Školi za medicinu u San Anatoniju, iznelo je podatke istraživanja koji navode da je izuzetno traumatično za naše glasne žice kada pokušavamo da izbacimo šlajm i da ovo može dovesti do zadržavanja pljuvačke u našem grlu.

@throatdoc Throat clearing is so bad for you! #throatdoctor #moreyouknow #doctorsoftiktok #otolaryngology #mucus #throat #larynx ♬ Leave Get Out x JoJo x DB99 - Samoan Prince 🇼🇸🇼🇸🇼🇸

Umesto čišćenja grla, dr Husein predlaže teško gutanje, ispijanje vode, inhalacije, ispijanje čajeva i izvođenje pojedinih glasovnih mantri koje mogu omogućiti čišćenje šlajma kao što je HA HA HA.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group