Kako da naučite psa da sedne - legne i ustane za par minuta

Naši omiljeni ljubimci su ujedno i naši prjatelji, ali da bi nam bili pravi pratioci, moraju da nauče da slušaju naše komande...

Zak Džordž je jedan od najpoznatijih Youtube trenera i za kratko vreme stekao je veliku popularnost zahvaljujući svojim efikasnim video klipovima. Zak je trener koji se bavi pozitivnim treningom, što znači da se njegovi treninzi ne baziraju na grdnji, već na nagrađivanju. „Pas bolje sluša kada je srećan, zato je dobro nagrađivati ga“, kaže Zak.

Prva komanda koju pas treba da nauči je „sedi“, jer pored toga što ga smiruje, ova komanda uči psa pokornosti.  Komande „lezi“ i „ustani“ se takođe treniraju sličnom metodom, a Zak će vam pokazati kako se to radi.

Uzmite neku nagradu (hranu) koju će te koristiti kako bi privukli pažnju svom psu i kako bi ga kasnije nagradili. Kada pridobijete pažnju svog krznatog prijatelja, jednostavno podignite hranu iznad njegove glave i recite „Sedi“. Pas u početku neće razumeti šta ta reč znaci, ali će sesti jer ste vi digli hranu iznad njegove glave. Pas je seo, jer mu je tako lakše da vidi svoj „plen“. Dakle, prvi korak ste načinili, sada samo treba da naučite vašeg psa da poveže radnju sa komandom. Ponovite nekoliko puta postupak i svaki put recite komandu, a kada je vaš pas uspešno obavi nagradite ga. Komande „lezi“ i „ustani“ postižu se na sličan način. Kada pas sedne, jednostavno spustite hranu na pod i pas će iz sedećeg položaja preći u ležeći. Ako želite da vaš pas ustane, jednostavno hranu  odaljite od vašeg ljubimca i on će ustati da bi je pratio.

Važno je da budete strpljivi i pozitivni. Što je pas srećniji, veće su šanse da će naučiti komandu i da će je brzo savladati.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group