Kako da sami ugradite LED osvetljenje

Ako želite jednostavno, brzo i jeftino osvetljenje koje će vaše goste i ukućane ostaviti bez teksta, onda je LED osvetljenje najbolje rešenje za vas...

LED tehnologija je neverovatno napredovala i postala je veoma popularna. LED lampe sada se nalaze svuda, po buticima, kafićima, pa čak i na automobilima, ali zbog čega?. LED osvetljenje je vrlo izdržljivo i trajno, a ono što je najbolje od svega je da se ove lampe ne greju, ne troše mnogo struje i lako se ugrađuju.

Mi ćemo vam danas pokazati kako da sami ugradite LED osvetljenje u vaš dom. Postoji nekoliko različitih vrsta LED osvetljenja, ali mi ćemo govoriti o LED trakama. LED trake su skup led dioda koje se nalaze u samolepljivoj traci. Ovo je vrlo praktično i genijalno rešenje za osvetljavanje prostora. Sve što treba da uradite je da odredite gde će vaše osvetljenje biti i da potom trake zalepite na to mesto.

LED trake rade na 12 volti, dok utičnice daju struju od 220 volti. Dakle direktan kontakt sa utičnicom nije moguć i ne pokušavajte da direktno spojite LED osvetljenje sa ovako jakom strujom. Potrebno je da kupite transformator koji će vašu struju da pretvara iz 220 u 12 volti. Cena transformatora varira u zavisnosti od jačine i metraže LED trake koju planirate da stavite, ali se cene kreću od 500 pa do 2000 dinara.

LED trake se mogu kupiti u različitim varijantama. Možete birati boje, a možete i kupiti RGB trake koje mogu menjati boje po želji. Cene traka su takođe različite i kreću se od 200 pa do 500 dinara po metru.

Kada ste kupili LED traku i transformator, potrebno je samo da ih spojite. Posetite najbližu prodavnicu električne opreme i posavetujte se sa prodavcem, koje žice da kupite. Obično su to crno-crvene žice koje ste sigurno milion puta videli.

Spajanje možete uraditi na dva načina, uz pomoć lemilice ili konektora. Ako niste iskusni u radu sa lemilicom, onda je bolje da kupite konektore, jer ćete tu na lak način spojiti žice sa LED trakama i transformatorom.

Pri spajanju vodite računa na + i – oznake. + mora da ide na +, a – na-. Crvenu žicu koristite kao žicu za plus, dok će vam crna biti žica za minus. I trake i transformator imaju oznake za + i – pa ćete ih lako spojiti.

Kada ste to završili ostaje vam samo da kupite utikač za utičnicu da žicama iz transformatora spojite utikač. Ovde + i – nisu važni pa žice možete spojiti kako želite.

Sve što vam ostaje je da ubacite utikač u struju i imaćete vaše LED osvetljenje.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group