Možete li umreti od mamurluka?

Ponekad je jutro posle olujne noći toliko strašno i nepodnošljivo da nam se u glavi vrti samo jedno pitanje: „Da li je moguće umreti od mamurluka?“

I sa dobrim razlogom, jer telo pati više nego ikad: podli acetaldehid, koji se oslobađa nakon razlaganja alkohola, izaziva skokove pritiska, tahikardiju, aritmiju, slabost, mučninu, pa čak i anksioznost. Ali mamurluk sam po sebi nije ozbiljna stvar, osim što je prepun hipertenzivne krize i epileptičkih napada u retkim slučajevima.

Međutim, ne dajte sebi lažne nade. Mamurluk i dalje može izazvati velike zdravstvene probleme.

Možete li umreti od mamurluka?

Ne, ne možete umreti od loših osećanja tokom mamurluka, ali postoje nijanse.

Zašto je mamurluk opasan?

Tokom mamurluka, vaš rad srca je poremećen i krvni pritisak raste.

Ako osoba dugo pije, a zatim naglo odustane od alkohola, onda se drugog ili trećeg dana nakon toga razvija delirium tremens, od kojeg se i dalje može umreti.

Još jedan podmukli pratilac mamurluka je dehidracija, koja takođe može da vas ubije. Dehidracija se javlja jer alkohol stupa u interakciju sa hormonom vazopresinom, koji je odgovoran za mokrenje. Zbog toga često trčite u toalet, gubite kalijum i natrijum sa svakim mokrenjem (i uz nagon za povraćanjem), što izaziva stres na jetri i bubrezima.

Mamurluk pogoršava depresiju izazivajući anksioznost i osećaj propasti. Ponovo se radi o acetaldehidu, koji uništava tiamin i smanjuje nivoe dopamina.

Šta ne raditi ako imate mamurluk?

Pijete alkohol - Ovo može dovesti prvenstveno do akutnog zapaljenja jetre, pankreasa i alkoholnog delirijuma. Zamenite alkohol drugim supstancama da biste sebi olakšali, jer će alkohol samo pogoršati stanje i štetiti telu.

Idete na trening ili podvrgnite svoje telo drugoj intenzivnoj fizičkoj aktivnosti - Ovo narušava srčani ritam, što dovodi do hipertenzivne krize.

Jedite prženu, dimljenu i masnu hranu - Takvi proizvodi povećavaju opterećenje jetre i mogu izazvati akutni hepatitis.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group