Ojačajte telo i podstaknite oporavak hladnoćom

Svi volimo da se kupamo toplom vodom i to duže vreme. Ali nakon proučavanja uticaja hladnoće na telo, naučnici su otkrili da su niske temperature najkorisnije za zdravlje.

Zdravstvene prednosti hladnoće poznate su od davnina. Na primer, u staroj Grčkoj, Hipokrat je voleo da ponavlja da „hladni dani jačaju telo, čine ga elastičnim i fleksibilnim“.

Učeni ljudi našeg vremena se ne raspravljaju sa „ocem medicine“, već samo potvrđuju njegove argumente. Umereno niske temperature zapravo produžavaju očekivani životni vek i smanjuju podložnost bolestima povezanim sa starenjem, prema autorima naučnog rada objavljenog u časopisu Nature Aging u aprilu 2023.

Ali ako život u kriokomori još nije za vas, onda obratite pažnju na jednostavniji i ne manje efikasan metod - redovno očvršćavanje.

U veštim rukama, kratkotrajna hladnoća čini prava čuda, a o njenoj dobrobiti može se pričati beskrajno: pored povećanja energije, jačanja krvnih sudova i poboljšanja moždane aktivnosti, bonus je povećan imunitet i ubrzan oporavak između treninga.

Postoji, međutim, jedno značajno ali: efekat kaljenja ćete videti samo ako ga vežbate redovno, iz dana u dan tokom cele godine, bez obzira na vremenske uslove i bez dugih pauza.

Postoji milion opcija za jačanje tela hladnoćom: od kupanja na hladnom i redovnog hodanja bosi do polivanja i zimskog plivanja.

Najbolji izbor za većinu je kontrastni tuš. Početna tačka je hladom vodom tuširati noge do kolena, a zatim, kako se naviknete, pređite na tuširanje celog tela, počevši od vrata. Temperatura vode ne bi trebalo da izaziva neugodnost: vruća - ne viša od 45 stepeni, hladna - ne niža od 15 stepeni.

U ovom slučaju, potrebno je zagrejati telo mnogo duže nego da ga ohladite: toplo izlaganje - 1-2 minuta, hladno - 10-20 sekundi. Naizmenične temperature ponavljati - 5-6 puta.

Finale je kupanje hladnom vodom i trljanje kože peškirom dok blago ne pocrveni.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group