Šta se dešava sa vašim telom posle tridesete i kako to popraviti

Vreme je da priznate: vi niste Dorijan Grej. Nijedan portret neće ostariti umesto vas - moraćete sami da se snađete.

Danas analiziramo koje promene se dešavaju u telu muškarca nakon trideset godina i govorimo kako održati zdravlje, energiju i punu aktivnost u bilo kom dobu.

Znaci starenja muškog tela

Glavni „izvršni direktor biohemijske strukture“ muškarca je testosteron. Posle 30-35 godina rada, hormon sve više uzima neplaćeno odsustvo, smanjujući se godišnje za 1,5-2%. Nedostatak testosterona dovodi do nedostatka androgena vezanog za uzrast, koji se takođe naziva muška menopauza. Obično se javlja u dobi od 50 godina. 

Alopecija

Četvrtina mladića počinje da gubi kosu pre 25. godine, trećina između 25. i 30. godine, a polovina između 45. i 50. godine. Za sve su krivi nasledstvo, način života, neke bolesti i stari dobri testosteron: pretvarajući se u dihidrotestosteron, izaziva stanjivanje folikula dlake: kosa slabi i opada.

Prekomerna težina

Sa godinama se metabolizam usporava – od sada, ako noću pojedete krem tortu, posledice se vide ujutru. Takođe prekomerna težina ukazuje na naslednost, nedostatak fizičke aktivnosti i sedentarni način života. Rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i bolesti mišićno-skeletnog sistema povećati se mnogo puta.

Promene u genitourinarnom sistemu

Testosteron ne ide sam: ponekad sa sobom uzima i libido. Muškarci mogu imati erektilnu disfunkciju i probleme sa mokrenjem, uključujući prostatitis ili adenom prostate. Verovatnoća razvoja hroničnog prostatitisa povećava se sa sedentarnim načinom života — lekari primećuju da se sve češće dijagnostikuje kod muškaraca mlađih od 30 godina.

Promena psiho-emocionalnih stanja

Pojavljuje se razdražljivost i brzi zamor, pamćenje i pažnja blede, počinju problemi sa spavanjem, emocionalna pozadina varira bez razloga. Zbog toga želite da radite manje, pa čak i vaše omiljene stvari prestaju da vam prijaju kao pre.

via GIPHY

Kako usporiti starenje?

Moguće je zaustaviti nepovratne procese, a mi vam otkrivamo nekoliko saveta kako da očuvate zdravlje i energiju posle trideset godina.

Oslobodite se loših navika

Nećemo otkriti Ameriku: pušenje, zloupotreba alkohola i brza hrana ne čine život boljim. Posle 30. godine metabolizam više nije isti: ako uspete da se oprostite od loših navika, verovatnoća da ćete se upoznati sa bolestima respiratornog sistema, stomačnim poremećajima, moždanim udarom ili drugim tegobama će se smanjiti.

Krećite se više

Idite u šetnju sa prijateljima, idite na skijanje ili se pridružite teretani. Ako ne želite da izlazite iz kuće, vežbajte redovno ujutru - to će vam poboljšati raspoloženje, ubrzati metabolizam, povećati radni kapacitet, zaštititi od pojave hemoroida i smanjiti rizik od nekih bolesti na minimum.

Pratite režim spavanja i odmora

Radoholizam je štetan za zdravlje. Stres smanjuje imunitet, dovodi do oštećenja ćelija i buketa psiho-emocionalnih poremećaja: nesanice, neuroze, anksioznosti, povećanog umora i mnogih drugih. Ne radite više od osam sati dnevno i dovoljno spavajte, a u slobodno vreme radite ono što volite.

Ne ignorišite doktore

Ako postoji sklonost ka gojaznosti, onda će vam biti propisana konsultacija nutricionista, povišen nivo šećera u krvi - savetovaće vas da odete kod endokrinologa, problemi sa urinarnim sistemom - bićete upućeni na urologa ili androloga i da poboljšate svoj intimni život - seksologu.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group