Revolucionarno kontraceptivno sredstvo bez štetnih posledica po oba pola

Tim Bostonskog Univerziteta, u saradnji sa kalifornijskom kompanijom ZabBio, razvio je novo i  krajnje intrigantno kontraceptivno sredstvo...

Novi metod kontrole rađanja zasniva se na filmu koji se rastvara u vagini i poseduje monoklonalna antitela koja napadaju posebni protein smešten u spermi. Ovakav pristup je revolucionaran, pre svega, ali prema navodima EBioMedicine magazina, on je za sada potvrđen jedino u laboratoriji. Uprkos tome, njegov rezultat zvuči obećavajuće, dok Human Contraception Antibody deluje kao sigurno sredstvo za zaustavljanje potentnih spermatozoida i poseduje visok kapacitet njihovog slepljivanja, praktično ih zgrušnjavajući.

Površinski metod je bio u mogućnosti da zaustavi spermatozoide pri niskim koncentracijama takođe. Ovaj novi kontraceptiv potpuno je onesposobio spermu unutar 15 sekundi, ali opet se navodi da je sve ovo izvedeno u laboratoriji sa pravom doniranom spermom. Testovi koji su sprovedeni na tkivu sličnom vaginalnom zaključili su da ne postoje upale izazvane novim sredstvom.

"HSA deluje kao veoma pogodni kontraceptiv za upotrebu i može biti korišćen vaginalno u rastvorivom filmu radi ženske kontrole, kao metod kontrole rađanja po potrebi", izjavio je glavni autor dr Debora Anderson, profesor na Bostonskom Univerzitetu i njegovoj Školi Medicine.

Brojne kontraceptivne metode namenjene ženskoj populaciji poseduju neželjene efekte, donose brojne rizike i koštaju previše. Novi pristup ne utiče ni na muški ni na ženski deo populacije, stoga najverovatnije može predstavljati revoluciju u ovom polju. Uskoro ćemo biti u mogućnosti da saznamo da li će HCA kontraceptivno sredstvo biti predstavljeno zvanično, jer su klinički testovi uveliko u toku.

"HCA kontracepcija može biti korišćena od strane žena koje ne žele da upotrebljavaju trenutno dostupne metode, koje sa sobom donose velike zdravstvene probleme", dodala je Andersonova.

Kao i većina metoda za kontrolu rađanja koje su namenjene gotovo polovini ljudske civilizacije, HCA ne štiti od seksualno prenosivih bolesti. Međutim, istraživački tim naglašava da se ovo može promeniti u bliskoj budućnosti. Trenutno, jedino kondomi pružaju zaštitu od neželjene trudnoće i polno prenosivih infekcija, kao što je HIV.

Tim veruje da standardan HCA kontraceptiv može biti kombinovan sa ostalim tipovima antitela koja su u mogućnosti da napadnu mikroorganizme zaslužne za posebne bolesti. Ovaj multinamenski metod mogao bi biti revolucionaran po pitanju planiranja trudnoće i seksualnog zdravlja oba partnera.

Sudeći prema autorima stiudije, 40% trudnoća širom sveta nažalost je neželjena, što dovodi do uništavanja fizičkog, mentalnog i ekonomskog dobrostanja, a da ne govorimo o deci koja se ostavljaju na ulicama, ili užasavajućoj stopi abortusa. WHO procenjuje da oko 270 miliona žena širom sveta ima potrebu za sigurnim kontraceptivnim sredstvima.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group