Džejms Mej otkriva koliko je teško voziti po Rimu

Džejms Mej je odavno pobornik nečega što on naziva ’hrišćanskom vožnjom’, koja se zasniva na ljubaznošću, pružanju drugima mesta da se ubace ispred vas i generalno biti fin u saobraćaju, što zauzvrat vožnju čini prijatnijom...

Međutim, kako se ispostavilo, praktikovanje ’hrišćanske vožnje’ u Rimu može dovesti do toga da budete bačeni lavovima. U svom poslednjem klipu zaduženom za promovisanje njegovog novog serijala, James May: Our Man In Italy, slavni voditelj je dobio lekciju vožnje od rimske glumice Gine Scognamiglio. Iako je ona insistirala da vozi Meja po Rimu, glumica mu je ipak predala volan u ruke svog Fiat Panda modela.

Nedugo nakon što je seo na vozačko mesto, stvari su postale prilično iznenađujuće. Mej se ubrzo pretvorio iz Kapetana Sporaća u ludaka i gotovo odmah poleteo sa malim automobilom, što je izazvalo vidnu paniku kod poznate Italijanke. Scognamigliova može biti viđena kako se migolji na suvozačevom sedištu, baš kao roditelj koji uči svoje dete da vozi, što bi na i mogao biti krajnji rezultat Mejevih očekivanja kada je vožnja u ovom gradu u pitanju.

„Naš pogled kod kuće, u Britaniji, jeste da je vožnja u Rimu potpuno luda. Ovde se vozi žustro, na ulicama postoji hiljade starih Cinquecenti modela koji kotrljaju“, izjavio je voditelj u početku videa, verovatno pružajući opravdanje zbog čega je toliko agresivno startovao iza volana.

Međutim, ono što je naivno startovalo kao lekcija vožnje po Rimu za Meja, ubrzo je postala lekcija čitanja rimskog govora tela, ali ne samo zbog neprijatnosti koju je glumica iskazivala, već i zbog bogato izražajnih i raznovrsnih ručnih signala koji su ovde popularni.

Od jednostavno podignute ruke koja izražava razočarenje, preko uvijanja uspravne šake – nalik potezu zavranja sijalice – u pokazivanju skepšticizma, do mahanja jednom rukom kako bi se izrazio faktor loše vožnje drugih vozača i njihovog labavog odnosa prema ličnoj bezbednosti.

Kako se na kraju ispostavilo, iako svi putevi vode tamo, preživeti vožnju po Rimu nije za one slabog srca.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group