Da li led pomaže kod sportskih povreda

Sigurni smo da mnogi od vas otvaraju zamrzivač i vade kese sa ledom kako bi olakšali bolove i otoke koji su zadobijeni u teretani...

Sportske povrede su uobičajna stvar kod svih osoba koje se aktivno bave treningom. Teretana, kao najpopularniji vid treniranja, danas postaje mesto gde se najčešće povreda dešava, a te povrede su obično povrede zglobova i istezanje mišića.

Povrede su obično propraćene oštrim bolovima i otocima, pa zbog toga mnogi od nas jure za ledom kako bi ublažili tegobe. Istraživanja su pokazala da 85% ljudi koji treniraju koriste led kako bi ublažili povrede, ali najnovija istraživanja sada pokazuju da led može doneti više problema nego koristi.

Naučnici su utvrdili da led usporova telo i da se imunološki bori protiv upala i bola i da povrede mogu duže da traju i da budu bolne ako ih lečite ledenim oblogama. Hladnoća leda umrtvljuje kožu i na taj način stvara osećaj lagodnosti, ali isto tako se i drugi procesi u telu usporavaju što dovodi do pogoršanja povrede i pojačanja bola, kada efekat leda oslabi.

Zato doktori savetuju da izbegavate korišćenje leda i hladnih obloga, već da koristite kreme koje su namenjene za bolove i otoke, jer one imaju antiflamatorno dejstvo i jer su posebno napravljene sa ciljem da vam pomognu.

Foto:T Nation

V.P.

 

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group