Fitness - Ishrana

Evo zbog čega su semenke najbolja grickalica

Semenke ne samo da su neverovatno ukusne, već su i veoma zdrave...

„Sport za zube, melem za creva“ – obično je ovo slogan koji govore prodavci semeki koje najčešće zatičemo pored velikih stadiona i bioskopskih sala. Semenke su veoma ukusna zanimacija i njih konzumiramo za vreme sportskih događaja i omiljenih filmova, ali nismo ni svesni koliko nam ova prirodna grickalica donosi koristi.

U samo 100 g semenki bundeve nalazi se čak 550 g magnezijuma, što će zadovoljiti i više nego vaše dnevne potrebe za ovim mineralom. Magnezijum sadržan u semenkama bundeve savršeno deluje na nervni sistem. Kada nedostaje (magnezijum), može se pojaviti depresija, anksioznost, glavobolja i migrene, tako da su semenke savršene za poboljšanje vašeg raspoloženja.

Bele semenke takođe imaju i antioksidantsko dejstvo jer u sebi sadrže i velike količine Vitamina E,  koji eliminiše toksine i izbacuje ih iz našeg tela. Semenke bundeve takođe su odličan izvor kalijuma, bez kojeg nervni sistem ne bi mogao da funkcioniše. Vitamin A sadržan u semenkama bundeve ima pozitivan uticaj na rast kostiju i zuba. Uz to, održava dobro stanje kože, kose i noktiju i uključuje u proces uočavanja i razlikovanja boja. Cink je takođe prisutan u semenkama i on pozitivno deluje na našu kožu, zbog kojeg ona postaje člistija, zdravija i otpornija na spoljašnje uticaje.

Međutim, cink je izuetno važan po nas muškarce jer utiče na našu plodnost i dovodi do boljeg lučenja testosterona, muškog hormona, koji čini da budemo muževniji i seksualno aktivni. Semenke bundeve takođe imaju i odlično dejstvo na prostatu i omogućavaju bolji rad ove žlezde koja u kasnijem dobu muškaraca može biti prilično problematična.

Semenke bundeve su zato jedan od najvećih prirodnih darova koje trebate jesti što češće. Ovo je prava prirodna grickalica kojom trebate zameniti sve druge i na taj način ćete obezbediti vašem telu da bude, zdravo, jako i dugovečno.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group