Kulinarski specijaliteti Australije

Australijsku kuhinju odlikuje izuzetno velika raznolikost i neverovatno bogatstvo namirnica...

Zahvaljujući svom geografskom položaju, Australija obiluje pregrštom biljnih i životinjih vrsta, koje se ne mogu naći nigde drugo na svetu, zbog čega je njena kuhinja tako posebna i privlačna.

Kao prvo, roštiljanje je jedan od najvažnijih oblika pripreme hrane u Australiji. Budući da zauzima izuzetno mesto u društvenom životu naroda na ovom kontinentu, istom je posvećena velika pažnja, pa je gotovo dovedeno do savršenstva. Bilo da roštiljate u vrtu, na terasi, u dvorištu, na krovu ili pak plaži, morate se držati tradicije po pitanju pripreme i načina serviranja hrane.

Iako je od ostalih kontinenata podosta udaljena, Australija se često nepravedno smatra nepovoljnom za velike kulinarske poduhvate, jer mnogi misle da sva umeća i veštine po pitanju pripreme hrane dolaze iz Evrope, Azije i Amerike. Međutim, istina je mnogo drugačija. Zahvaljujući tome što su imali dodirnih tačaka sa vrlo specifičnim biljnim i životinjskim vrstama, australijski kuvari važe za vrlo egzotične i nadasve majstore svog zanata.

Prenošeni sa kolena na koleno (često bez zapisivanja) tredicionalni australijski kulinarski recepti su se neprimetno menjali i usavršavali, težeći ka tome da svojom jedinstvenošću istaknu tradiciju, kulturu i običaje ovog kontinenta. Na meniju klasične australijske porodice barem jednom nedeljno nađe se jagnjeće pečenje i mesna pita sa bubrezima. Prepoznatljive aboridžinske namirnice su lišće limunaste mirte, biber, spanać, pustinjsko grožđe i makadamija oraščići, koji jelima daju istančan i vrlo prefinjen ukus i miris.

Takođe na dnevnom meniju u australiji najčešće se sreću jela poput palente, tajlandskih ribljih kolačića i kineskih nudli, što pokazuje da su australijanci zainteresovani i za druge kuhinje osim svoje. Jedan od najmodernijih trendova je „Bush food“, odnosno hrana domorodaca koja je postala posebno popularma među mlađim generacijama, spremnim da uvek probaju nešto novo.

Na jugu zemlje, nalaze se guste borove šume i zeleni pašnjaci, na čijoj zemlji se uzgaja stoka, čije je meso prepoznatljivog kvaliteta. Veliki broj hladnih i čistih voda opskrbljuje stanovništvo jastozima i ribom, koji su veoma zastupljeni u ishrani naroda u Australiji. Poznata crvena zemlja predviđena je za razvoj vinogradarstva, dok je jugoistok zemlje prekriven žitnim poljima. Vrhunska vina proizvode se u Australiji, a njihov specifičan ukus, upotpunjuje nesvakidašnja jela koja se širom zemlje pripremaju i poslužuju.

Podnožje brežuljaka rezervisano je za stabla jabuka, trešanja, bobičasto voće i badem. Plodovi mora najviše se nalaze na zapadnoj obali, gde ima i najviše restorana u kojima se isti pripremaju. Na jelovniku prosečnog građanina naći će se svakako pašteta od guščije jetre i bibera, odrezak od kengua, crveno vino, pečeni krompir i neka od svežih salata. Preliv od malsinovog ulja i crvenog vina je obavezan za saltu. Kada poželite da se zasladite svi će vam preporučiti Lemon Myrtle – kolač sa šlagom.

Č.K.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group