Srbija doputovala na najteže gostovanje

Fudbalska reprezentacija Srbije stigla je u Tiranu, gde će se součiti sa najtežim gostovanjem u istoriji...

Iako su brojni zvaničnici uverevali da će fudbalski meč i situacija oko njega proći u fer i sportskim odnosima, već od prelaska granice se videlo da od toga nema ništa. Forumi albanskih navijača su prepuni tekstova mržnje i pretnji prema našim fudbalerima, i za njih je ovo „utakmica života“, čak važnija i od odlaska na Evropsko prvenstvo!

Prvi meč između dve selekcije obilovao je incidentima. Od dobro poznatog drona i zastave „velike Albanije“, upada navijača u teren, prekida meča, pa sve do prebijanja nekolicine igrača Albanije. Svakako meč visokog rizika.

Oslabljena neigranjem nekoliko prvotimaca, fudbalska reprezentacija Srbije je otputovala u Elbasan, gde će se suočiti sa vrlo motivisanim domaćinom. Huligan, koji je odgovoran za puštanje drona u Beogradu, je već uhapšen na granici, zajedno sa još 4 huligana. Nezvanične informacije govore da je u automobilu pronađeno i oružje?! Trebamo da se zapitamo dokle sve ovo ide i zbog čega ne reaguju zvanične institucije UEFA-a??

Da i dolazak autobusa Srbije bude otežan, pobrinuli su se lokalni navijači u Tirani. Uz jake policijske snage, i brojnu pratnju, naš autobus je kamenovan nekoliko puta!! Prema prvim informacijama, u pitanju je tinejdžer koji je posle napada uhapšen. Velike policijske snage su sprečile veće incidente. Na svu sreću nema povređenih tokom napada.

Komesar za bezbednost Fudbalskog saveza Srbije, gospodin Milivoj Mirkov, ne isključuje mogućnost da utakmica Albanija - Srbija ne bude odigrana usled prevelikog rizika po naše fudbalere. Naime, stadion u Elbasanu je vrlo malog kapaciteta i navijači se nalaze vrlo blizu terenu. To je jedan od glavnig razloga zbog čega Albanija igra temo, umesto u glavnom gradu. "Na jednoj deonici bačeno je nekoliko kamenica i slomljeno je bočno staklo iza vozača. Odmah je reagovalo naše obezbeđenje, kao i albanska policija, tako da smo bezbedno stigli do hotela. Svi smo zabrinuti zbog incidenta i razmatramo situaciju da ne dođe do novog. Tražili smo dodatne garancije i u zavisnosti od dešavanja preduzećemo odgovarajuće mere", izjavio je nakon napada Mirkov.

Premijer Srbije je povodom utakmice ukratko izjavio: „"Zbog nesvakidašnje politizacije jednog sportskog događaja, posle više telefonskih razgovora sa premijerom Albanije Edijem Ramom, doneo sam odluku da ne putujem u Elbasan, kako bi glavni akteri fudbalske utakmice bili sportisti". Svakako odluka koja će bar malo doprineti smanjivanju mržnje.

Fudbalska reprezentacija će u Tirani ostati do kasno popodne, nakon čega će se uputiti na stadion u Elbasanu, gde se večeras u 20:45 igra utakmica. Naša selekcija će imati podršku grupe studenata iz Srbije, kojima je omogućeno da prate utakmicu.

Iako su sportska dešavanja u potpuno drugom planu, valja istaći da su naši fudbaleri potpuno motivisani da osvatlaju obraz Srbiji i da su najavili da će ići na pobedu uprkos svemu. Reprezentacija domaćina odlično igra na svom stadionu, pa nema sumnje da nas očekuje neizvestan meč. Možda je i najrealnija opcija dase završi nerešeno, uprkos velikoj razlici na tabeli. Albancima je ova utakmica jedna od presudnih za odlazak na Evropske prvenstvo, dok su se naši fudbaleri davno oprostili od daljeg plasmana.

Kakvo je vaše mišljenje povodom večerašnje utakmice, mogu li „Orlovi“ do pobede u „paklu“ Albanije?

Foto: Starsport, AP

Č.K.

 

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group