10 razloga zbog kojih gubite mišićnu masu

Promenite ove greške ako želite da zadržite svoje teško zarađene mišiće...

Neki momci treniraju i hrane se kao da žele da izgube mišiće, a ne da ih dobiju. To možda i jeste slučaj, ali ako ne želite da im se pridružite, onda morate da povedete računa o svakom aspektu svog života. Postoji deset najgorih grešaka koje se tiču gubljenja mišićne mase, a vi ih možda pravite svakodnevno, a da toga niste ni svesni.

Ne jedete dovoljno jer se bojite gojenja

Da, dodatne kalorije mogu vam doneti veću kilažu i gojenje, ali ako redovno vežbate na pravi način, najveći deo unosa kalorija će biti pretvoren u mišiće. Istina je sledeća: vaši mišići ne mogu rasti bez viška kalorija. Ako želite da nabacite masu, 2000 kalorija vam neće biti dovoljno. Ako držite neku restriktivnu dijetu, verovatno ćete izgubiti mišićno tkivo, jer će vaše telo svaku kaloriju koju unesete čuvati za rezervu. Što manje proteina jedete, manje su šanse da ćete dati svojim mišićima sve što im je neophodno.

Previše kardio vežbi

Kardio vežbe na tri načina poništavaju dobijanje mišića: previše često vežbanje, previše dugo vežbanje ili vežbanje na prazan stomak. Generalno, dnevne kardio sesije vam mogu istrošiti previše neophodnih kalorija koje su vam potrebne za izgradnju mišićne mase, a isto se može reći za vežbe koje traju 45 minuta ili više. Vežbe pre doručka će samo doprineti tom problemu

Vežbate do iscrpljenosti

Ako se ugledate na ogromnog tipa iz svoje teretane i radite brdo serija i ponavljanja vežbi do skoro totalnog kolapsa, posle toga ćete imati naizgled veće mišiće, što će biti rezultat upale, a ne rasta višićne mase. Više od 20 serija po grupi mišića, ili više od 15 ponavljanja će dovesti do oticanja vaših mišića, ali nikako do njihovog rasta.

Ne trenirate celo telo

Ako stalno trenirate jednu grupu mišića, druge grupe su zapostavljene. Naravno, svako od nas ima neki svoj režim vežbi, ali taj režim mora biti ravnomerno raspoređen kako bi svaka grupa mišića imala svoj dan za rad. Ako preterate sa vežbama za grudi na primer, nećete dobiti povećanje mišićne mase, već ćete samo stvoriti naviku i moraćete da povećavate težinu koju dižete i slično, kako biste napravili bilo kakav pomak, dok ostali delovi vašeg tela ispaštaju zbog toga.

Ne istežete se

Istezanje je definitivno dosadno, ali je dokazano neophodno za oporavak i povećanje raspon pokreta jednog mišića, stvarajući više mesta za rast. Jednostavno dizanje tegova će podići opasnost od povrede i ozbiljno ograničiti vaše mogućnosti kretanja.

Ne jedete redovno

Neredovna ishrana je loša kao i nikakva ishrana. Kada provodite više od 3 sata bez ikakvog obroka, vaš metabolizam usporava i teško se pokreće. Samim tim, svaki vaš sledeći obrok će biti pretvoren u salo.

Retko menjate režim vežbanja

Ako iz nedelje u nedelju radite jedne te iste vežbe, nećete ništa postići po pitanju rasta vaših mišića. Ako im ne postavljate nove izazove, poput povećanja kilaže koju dižete, vaši mišići će ostati apsolutno iste veličine, s tim što će vam posle biti još teže da ih pokrenete u dobrom pravcu.

Trenirate samo ono što vidite u ogledalu

Ako se fokusirate samo na „trofejske“ mišiće, nećete puno toga učiniti za opšti rast. Pošto se 70 posto vaše muskulature nalazi u nogama i leđima, rad na bicepsima, tricepsima i slično će ubiti potencijal svih ostalih mišića. To dovodi do disbalansa i veoma lake povrede, zbog koje verovatno nećete moći da vežbate duže vreme.

Ne pijete šejkove

Šejk koji sadrži mešavinu proteina i ugljenih hidrata odmah započinje oporavak vaših mišića posle treninga, nadoknađujući izgubljeni glikogen i obezbeđujući sve neophodne nutrijente. Ako preskačete šejk i čekate sat vremena na svoj sledeći obrok, dovodite svoje mišiće u stanje opšte havarije.

Ne odmarate dovoljno

Kada spavate, vaše mišićno tkivo se oporavlja, pa spavanje u trajanju od 6 ili manje sati ograničava proizvodnju prirodnih i krucijalnih hemikalija za izgradnju mišića koju vaše telo tada obavlja. Previše aktivnosti van vašeg vežbanja, poput bavljenja sportom, izlazi do ranih jutarnjih sati i dodatni stres dovešće do gubitka mišićne mase.

Ako vežbate sedam dana nedeljno – imamo još jedno prijatno iznenađenje za vas. Na taj način ćete sigurno izgubiti masu, jer ne dozovljavate mišićnom tkivu da se regeneriše i sav vaš trud je uzalud.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group