Svi znamo da je grašak zdrav, ali pored masovnih lanaca brze hrane, retko ko jede „zeleniš“. Zato smo mi tu da vas podsetimo i izguramo na pravi put.
Grašak spada u mahunarke i ima dosta lekovitih dejstava. Mladi grašak posebno je zdrav i koristan jer reguliše i ubrzava metabolizam, povećava energiju tela i stabilizuje nervni sistem. Grašak se vrlo lako sprema, pa bi bilo dobro da ga redovno koristite u ishrani. Može se pripremati na različite načine: kao predjelo u salatama, čorbama ili kao glavno jelo uz meso, pirinač i krompir.
Grašak sadrži dosta kalorija, ugljenih hidrata, proteina i biljnih vlakana pa je odličan za one koji treniraju i bave se sportom. Bogat je kalijumom, gvožđem i vitaminima A, C, B1 i B9.
Redovno konzumiranje graška će vam omogućiti stalni priliv energije, pravilan rad creva i smanjiti porast glukoze i holesterola u krvi.
Grašak je takođe veoma koristan osobama koje su bile duži vremenski period pod antibioticima.
V.P.