Nuspojave keto dijete o kojima niko ne priča

Keto dijeta je trenutno u trendu, ali njene nuspojave mogu biti zaista užasne…

Verovatno ste čuli za ketogenu dijetu, odnosno režim ishrane sa malo ugljenih hidrata, a dosta masti, koji je u trendu među sportistima, ali i prosečnim ljudima. Površinski gledano, dijeta zvuči sjajno: kome se ne sviđa ideja da jede više slanine? Ali, postoji veliki broj nuspojava keto dijete, za koje verovatno niste znali. Mi vam ovog puta otkrivamo šta se zapravo dešava sa vašim telom kada krenete ovim putem, i dajemo vam rešenja za izbegavanja ovih nuspojava.

Šta je ketoza?

Da biste razumeli kako ketogena dijeta funkcioniše, morate razumeti ketozu, odnosno proces kroz koji vaše telo koristi masnoće kao gorivo, kada je potrošilo svoje uobičajene izvore.

Tipično, vaše telo napaja glukoza u formi ugljenih hidrata, koja se nalazi u brašnu, žitaricama, povrću, mlečnim proizvodima i voću. Kada u vašem telu ima ugljenih hidrata, telo će njih pretvoriti u energiju, umesto masnoće.

Ali, kada izbacite ugljene hidrate iz dijete, vaše telo masnoće pretvara u gorivo. Tokom ovog procesa, masnoća ide do jetre i koristi se za kreiranja ketona, odnosno kiseline, koja se potom ispušta u krvotok, a vaše telo je koristi kao energiju. Ideja trošenja masti umesto glukoze dovodi do brzog smanjenja kilaže. Ali, kada tek ulazite u ketogeno stanje, vaše telo se menja na više načina.

Šta su nuspojave ketoze?

1. Vaš nivo insulina pada

Tokom normalne dijete, nakon konzumacije hrane se glukozom, vaš nivo insulina će se povećati. Ali, onda kada ste u ketozi, insulinski nivo opada, što dovodi do oslobađanja masnih ćelija iz tkiva, kako bi postale gorivo.

2. Manje ste gladni tokom dana

Proteini će vas jako lako zasititi, a kako tokom keto dijete povećavate unos proteina, osećaćete se sitim tokom dana. Pored toga, keto dijeta ima veliku ulogu u smanjenu apetita takođe. Povećana proizvodnja ketona potiskuje centre apetita u mozgu, kako kažu neki stručnjaci.

3. Počećete da osećate bolesno

Ketogena dijeta ima nekoliko loših nuspojava, a jedna od njih se zove “Keto Grip”.  Simptomi će se obično pojaviti tokom prvih par dana, odnosno dok se vaše telo privikava na unos manje ugljenih hidrata. Obično se ljudi žale na glavobolju, mučninu, grčenje u mišićima i umor. Ovi simptomi traju oko nedelju dana, ali, ima načina da se oni ublaže. Dovoljno se hidrirajte i dovoljno se odmarajte.

4. Loš zadah

Budite upozoreni – možda ćete morati da nosite žvake svuda sa sobom. Kod nekih ljudi, ketogena dijeta izaziva loš zadah, jer je jedan od ketona koji naše telo proizvodi aceton, a sa sobom donosi miris.  

5. Možda ćete imati zatvor

Ako ne vodite računa o unosu vlakana i drugih nutrijenata, možda ćete imati nekih digestivnih problema tokom keto dijete. Zatvor je jedna od čestih nuspojava, upravo zbog malog unosa vlakana. Stručnjaci savetuju dodatak suplemenata sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, a visokim sadržajem vlakana kao rešenje ovog problema.

6. Vaše telo će možda usporiti

Dok se adaptirate na ovu dijetu, možda ćete osećati umor. Ipak, onda kada se naviknete, nećete imati problema sa vežbama snage na primer. Izbegavajte previše intenzivne treninge dok ste u početku, posebno ako osećate slabost i bolove u telu.

Da li je keto dijeta vredna svega ovoga?

Ovi simptomi neće se podjednako manifestovati kod svakog čoveka, tako da vam savetujemo da isprobate keto dijetu ako vas interesuje i vidite kako utiče na vas. Ipak, ako poželite da se oprostite od nje, postepeno uvodite ugljene hidrate u svoju ishranu. Ne smete se preko noći preorijentisati na stari ili neki novi totalno drugačiji režim ishrane, jer ćete vrlo brzo nabaciti sve izgubljene kilograme, a pored toga, osećaćete se loše, zbog velike količine šećera na koji više niste navikli.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group