Šta se dešava sa telom kada jedemo sir?

Mnogi diskutuju o tome da li je sir zdrav i koristan za naše telo...

Od kada su studije pokazale da mleko nije toliko dobro za naš organizam, mnogi se pitaju da to pravilo isto važi i za mlečne proizvode. Naravno, sir je jedan od najpopularnijih mlečnih proizvoda koji se masovno konzumira i koji možemo pronaći u različitim oblicima, sortama,verzijama i ukusima.

Najnovija američka istraživanja su se ovoga puta fokusirala samo na sir i pokušala su da utvrde da li je ovaj mlečni proizvod zaista tako dobar kao što većina kaže. Sir sadrži puno proteina i masti koje telo koristi za regeneraciju ćelija. Takođe sadrži veliku količinu kalcijuma za ojačavanje kostiju. Sir je jedan od retkih proizvoda koji akumulira vitamin D i retki vitamin B12. Sir ima mnogo korisnih bakterija i pozitivno utiče na poboljšanje metabolizma. Sir takođe sadrži u sebi različite kiseline koje pozitivno utiču na srce i kardiovaskularni sistem, pa se zato srčanim bolesnicima preporučuje umerene doze sira.

Ipak, sir nije potpuno savršen i sadrži nešto što vam može ugroziti zdravlje, ali samo ako ga jedete u prevelikim količinama. Kao što i sami znate, večina sireva su vrlo slani, a procenat soli u nekim sirevima može biti prilično visok, što može dovesti do poremećaja bubrega, ako i do prevelikog zadržavanja tečnosti u telu.

Naravno, doktori i nutricionisti uveravaju da je sir apsolutno zdrava namirnica koja treba svakodnevno da se jede, ali umerena konzumacija je ključ. Zato se trudite da sir jedete kao dodatak, a ne kao glavni deo obroka i tako ćete osigurati da preko njega uneste sve što vam je potrebno, a da opet ne preterate sa unetom količinom soli.

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group