Užasni podstanari koje nikada ne bismo poželeli u svom telu

Potencijalni nosioci patogena i parazita mogu napasti i naseliti naša tela kada jedemo...

Sa njima uvek može stići još jedan nezvani gost koji nas može poslati direktno u bolnicu, dok puni efekti njihove invazije našeg organizma mogu zahtevati godine za detektovanje, a da o lečenju ne govorimo uopšte.

Upravo je ovo bio slučaj sa čovekom koji je u kasnim tridesetim počeo da doživljava napade, bez ikakve prethodne istorije bolesti, pronađenog jedne noći sklupčanog na podu u bunilu. On je brzo prevežen u lokalnu bolnicu u Masačusetsu radi dobijanja tretmana, gde je zabeleženo da je primljen u konfuziji i konstantno fiksirajući plafon praznim pogledom. Kasnije je ovaj retki slučaj uveden u medicinske žurnale i postao je otvoren za javnost.

Skeneri moznga i testovi krvi potvrdili su na kraju dijagnozu, otkrivajući da je siva masa ovog čoveka postala dom za nekoliko lezija u kojima se nalaze crvi. Ova infekcija trakastim crvima naziva se cisticerkoza, sa katastrofalnim efektima po telo, koji mogu ostati neidentifikovani mesecima, godinama i kao u ovom slučaju, decenijama. U radu koji su objavili, doktori su zaključili da je infekcija startovala pre oko dvadeset godina, tako da je otkrivena tek nakon što se pacijent pojavio u bolnici. U ovo vreme, čovek je živeo sa roditeljima u Gvatemali, gde je infekcija trakastim crvima podjednako prisutna u urbanim i ruralnim delovima zemlje.

Na svu sreću, lekari su uspeli da izbace neželjene goste iz glave ovog muškarca i on je sada već tri godine bez i jednog napada. Trakasti crvi mogu se kretati od čoveka do čoveka putem fekalnih izlučevina i mogu biti prisutni u nekuvanom jelu, neočišćenoj ribi i komadima mesa. Ovi crvi su hermafroditi, što znači da jedno jaje može pružiti neverovatno mnogo problema.

Iako su najčešće vezani za digestivni sistem, gde ih poznajemo i kao pantljičare, ovi trakasti crvi ponekada mogu migrirati po telu, zaustavljajući se kako bi kampovali bilo gde, od naše jetre, preko pluća, pa sve do naših bioloških superačunara. U ovom predelu, koji se ujedno smatra najgorim mogućim za njihovo naseljavanje, infekcije trakastih crva odgovorne su za 30 do 70 % slučajeva epilepsije.

Jedan od glavnih simptoma cisticerkoze predstavlja gubitak kilaže, dok određeni ljudi namerno pristupaju "dijeti sa trakastim crvima", gutajući pilule koje poseduju živa jaja. Ove pilule su zabranjene od strane svih svetskih organizacija, sa brojnim lažnjacima koji se kriju na mračnim stranama interneta.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group