Zašto ne smete izbaciti gluten iz ishrane

Izbacivanje glutena iz ishrane vam se može na više načina obiti o glavu…

Naravno, to kažemo pod pretpostavkom da nemate intoleranciju na njega ili Celijakiju. Ukoliko ste po tom pitanju zdravi, izbacivanje glutena vam neće doneti nikakve benefite. Gluten mora biti deo vaše ishrane, kako kažu brojni naučnici koji se bave ishranom i dijetama. Ovog puta vam predstavljamo četiri manje poznate dobrobiti zadržavanja glutena u vašoj ishrani.

1. Imaćete više energije

Gluten se nalazi u žitaricama sa celim zrnom, koje su osnovni izvor gvožđa i vitamina B, a oba su nam i više nego neophodna za održavanje naše energije. Paste bez glutena, kao i hleb bez njega, prave se sa belom rižom, tapiokom i drugim brašnima bez glutena, a ništa od toga ne sadrži niti gvožđe niti vitamin B. Mnogi doktori svojim pacijentima preporučuju dijete, odnosno ishrane bez glutena, ali u kombinaciji sa suplementima koji će sprečiti nedostatak nutritivnih elemenata. Ukoliko se odlučite na ishranu bez glutena, nedostatak gvožđa će vam biti velika tegoba, posebno ukoliko ne unosite hranu bogatu ovim elementom. Simptomi nedostatka gvožđa su anemija, umor, ubrzan rad srca, vrtoglavice i nesanica.

2. Smanjićete šanse za nastanak srčanog oboljenja

Hrana koja se zasniva na žitaricama je naš osnovni izvor vlakana. Ljudi koji konzumiraju žitarice sa celim zrnom imaju najveći unos vlakana, tako da ukoliko izbacite gluten, izbacujete i vlakna. Vlakna održavaju naš nivo šećera na odgovarajućoj vrednosti, kontrolišu vaše varenje i izbacivanje tečnosti, a sprečavaju nastanak srčanih oboljenja, koja su u vrhu po stopi smrtnosti. Ovaj nutrijent održava i nivo holesterola i triglicerida na idealnim vrednostima.

3. Sprečićete nastanak alergije na gluten

Ukoliko ne jedete kikiriki duže vreme, možete postati alergični na njega. Isto to se može desiti i sa glutenom. Kada duže vreme ne unosite jednu namirnicu, vaše telo automatski prestaje da proizvodi enzime koji su odgovorni za varenje određene namirnice. To znači da ukoliko unesete gluten u svoj organizam nakon dužeg vremena izbegavanja, zapravo možete imati alergiju na njega. Onda nećete imati izbora – moraćete da ga izbegavate zauvek.

4. Izgubićete na kilaži

Verovatno ste pomislili da ćete izgubiti na kilaži ukoliko izbacite gluten. Iako je izbacivanje odnosno, smanjenje unosa ugljenih hidrata veoma važno kada želite da smanjite svoju telesnu težinu, izbacivanje glutena vas može dovesti do gojenja. Proizvođači u svojim proizvodima menjaju gluten na najjeftiniji mogući način, odnosno šećerom i masti. Vlakna koja smo već pominjali će vam takođe doprineti u procesu mršavljenja, jer stabilizuju nivo šećera u krvi i čine da se osetite sitim posle obroka. 

D.Ć.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group