Istraživači koriste 'super laser' kako bi kontrolisali munje na Alpima

Sve donedavno, najpopularnija metoda zaštite od munja zasnivala se na upotrebi sistema baziranog na Frenklinovoj šipci, poznatijeg kao gromobran...

Ovo je izum Bendžamina Frenklina iz osamnaestog veka i sastoji se od špicastog provodnog jarbola koji je na svom drugom kraju uzemljen kako bi munju sproveo do tla.  

Viševekovna i proverena metoda zadužena je za zaštitu građevina i okruženja pružajući preferencijalnu udarnu tačku u zemlji kako bi munja u nju udarila. Međutim, istraživači su sada u potpunosti usavršili novi metod za sprečavanje oštećenja koje munje mogu napraviti na našim infrastrukturama.

Specijalni laserski uređaj koji je veličine prosečnog velikog automobila u mogućnosti je da stvori hiljade pulseva u sekundi i njegov razvoj je krenuo u leto 2021. godine, kada su pet tona tešku napravu istraživači postavili pokraj telekomunikacionog tornja koga munje pogađaju konstantno u švajcarskim Alpima.

Ovaj super laser funkcioniše tako što stvara virtuelne gromobrane koji oponašaju metalne provodnike i u mogućnosti su da presretnu munje i usmere njihove električne naboje direktno u zemlju. Laser od trilion vati predstavlja prvi svoje vrste i nakon svega šest sati upotrebe on je uspeo da preusmeri četiri pražnjenja groma prema gore.

Specijalni naučni projekat takođe predstavlja i prvi u kome su zvanični rezultati sa terena zabeleženi, jer su se svi prethodni pokušaji da se ova tematika razume uvek zasnivali na eksperimentima u laboratoriji.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group