Misteriozno otkriće može biti ključno za uspostavljanje kolonija na Marsu

Podzemna vulkanska aktivnost smatra se odgovornom za ’marsotrese’ na crvenoj planeti, dokazali su naučnici...

Ponavljajući potresi, slični onim koje imamo na Zemlji, aktiviraju se u određenim regionima Marsa i istraživači sa Australijskog nacionalnog univerziteta veruju su oni izazvani aktivnostima magme u njegovom omotaču jezgra, što bi moglo podržati podržati teorije o životu ispod površine naše komšijske planete. Studija objavljena nedavno i sprovedena od strane naučnika sa ANU i Kineske akademije za naukuku iz Pekinga, otkriva da se 47 prethodno nedetektovanih marsotresa dogodilo u delu koji se zove Cerebrus Fossae.

Istraživači su iskoristili podatke prikupljene sa seizmografa pričvršćenog za NASA InSinght lender, koji se nalazi na planeti još od 2018. godine i prikupio je podatke o marsotresima, vremenu i enterijeru ove planete. Studija sugeriše kako je magma u omotaču našeg komšije i dalje aktivna izazivajući ove potrese, dok se ranije smatralo da su za njih zadužene tektonske sile.

Geofizičar i koautor studije, profesor Hrvoje Tkalčić, sa ANU i Istraživačke škole zemaljskih nauka ovog univerziteta, izjavio je: „Shvatili smo da su ovi marsotresi zabeleženi u svako doba Marsovog dana, dok su oni detektovani i prijavljeni od strane NASA u prošlosti delovali kao da su se dešavali samo tokom noći, kada je planeta daleko tiša. Zbog toga možemo pretpostaviti da su pokreti istopljenog kamena u Marsovoj kori okidač ovih 47 novih potresa, detektovanih ispod Cerberus Fossae regiona“.

Profesor Tkalčić dodao je da nastavljanje aktivnosti u ovom regionu ističe da je ova površina saizmički veoma aktivna: „Saznanje da je gornji omotač Marsa i dalje aktivan, krucijalno je za naše razumevanje načina na koji je ova planeta evoluirala“, izjavio je naučnik. „Ovo nam pomaže da odgovorimo na ključna pitanja vezana za sunčev sistem i stanje u kome se jezgro, gornji i donji omotač Marsa nalaze i evolucije njegovog trenutno nedostajućeg magnetnog polja“

Ukoliko se ovo ispostavi tačnim, sa magmom i dalje aktivnom, naučnici će dobiti novu nadu u potrazi za životnim formama na Marsu, zbog toga što mikorbi zahtevaju toplotu, vodu i nutrijente kako bi preživeli, dok im magma može omogućiti toplotu. Profesor Tkalčić izjavio je da bi implikacije ovakvog otkrića mogle jednog dana da nam pomognu prilikom uspostavljanja kolonija na Marsu.

Kako je naučnik zaključio: „Sav život na Zemlji moguć je zbog magnetnog polja naše planete i mogućnosti da nas zaštiti od kosmičke radijacije, tako da bez magnetnog polja, život kakav poznajemo ne bi mogao biti moguć. Upravo zbog toga, razumevanje Marsovog magnetnog polja, kako je evoluioralo i u kojoj je fazi istorije ove planete prestalo da postoji, kljućno je za buduće misije i kritično je ukoliko se naučnici nadaju da će jednoga dana uspostaviti ljudsku koloniju na Marsu“.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group