Šta se dešava kada progutate žvaku

Verovatno vam se nekada desilo da slučajno progutate žvakaću gumu...

Još kad smo bili deca, roditelji su nam govorili da ne gutamo žvake iz različitih razloga.

Danas ćemo vam otkriti šta se zaista dešava u organizmu kada progutate samo jednu žvaku:

1. Jetra

Jetra odvaja boje, stabilizatore i konzervanse koji se nalaze u žvaci, kako bi se sprečila bilo kakva alergijska reakcija ili trovanje.

2. Stomak

Hlorovodonična kiselina koja se proizvodi u stomaku, razdvaja šećere i sastojke koji žvakama daju ukus (poput ulja nane koje se sadrži u mnogim žvakaćum gumama) i sastojke koji ih omekšavaju (biljna ulja ili glicerin).

3. Creva

Nakon što se polimerna baza izgubi lepljivu konzistentnost - zahvaljujući hlorovodoničnoj kiselini i digestivnim enzimima, creva odrade dobar posao, izbacujući žvaku u roku od 24 sata.

Od čega su žvake napravljene?

- aroma
- zaslađivača
- boje
- baze koja je čini dobrom za dugo žvakanje (elastomera , smole , masti , emulgatora , voska)

Kod doktora bi trebalo da idete samo u slučaju:

- Da vam je temperatura naglo skočila iznad 37,5 stepeni;

- Da vam se pritisak podigao iznad 130/80

- Imate bilo kakvu alergijsku reakciju (osip, svrab i osećaj peckanja)

- Imate dijareju, povraćate i konstantni osećaj mučnine

 

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group