Šampionski pojas Muhameda Alija prodat za više od šest miliona dolara

Davne 1974. godine u Zairu, danas ponovo poznatom i kao Demokratska Republika Kongo, Muhamed Ali je osvojio pojas teške kategorije u borbi protiv Džordža Formana i meču poznatom kao ’Rumble in the Jungle’...

Vlasnik Indijanapolis Koltsa, Džim Irsej sada je zvanično vlasnik ove istorijske sportske memorabilije, koja je promenila ruke za neverovatnih 6,18 miliona dolara putem kuće Heritage Auction’s.

WBC pojas poseduje daleko značajniji istorijski značaj od samog osvajanja titule, jer je ujedno obeležio i Alijev povratak takmičarskom sportu nakon što je izgubio boksersku licencu i titulu Svetske bokserske asocijacije odbijajući da ode u Vijetnam. Nakon dugih sedam godina, Ali je ponovo bio u mogućnosti da nokautira Formana u osmoj rundi.

„Nakon nekoliko sati posmatranja dva ponuđača koji su se nadmetali međusobno oko ovog pojasa, ovo se ispostavilo kao borba vredna same Rumble in the Jungle“, rekao je Kris Ijvi, direktor sportskih aukcija kuće Heritage’s u zvaničnoj izjavi.

U posedu vlasnika Indijanapolis Koltsa nalazi se veliki broj kolekcionarskih predmeta vezanih za Muhameda Alija, koji variraju od ogrtača sa njegovim imenom - kada je ono promenjeno, pa sve do obuće koju je nosio u ‘Thrilla in Manila’ borbi protiv Džoa Frejzera.

Puna kolekcija Džima Irseja sastoji se od ikoničnih predmeta iz sporta, muzike, literature i politike, od kojih će svi biti predstavljeni u Navy Pier galeriji u Čikagu od 2. avgusta i u Indijanapolisu od 9. septembra.

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group