Uradi kviz i saznaj da li si pravi ljubitelj čuvenog espressa

Preuzeto sa Instagram profila beanzcafe_serbia

Kafa koju na vaša vrata donose farmeri sa dalekih predela...

Omiljeni espresso je prava mera buđenja i dobrog dana koja nam je svima potrebna. Bilo da uzimate predah od posla, uživate u lokalnom kafiću sa dragim ljudima ili počinjete jutro uz nju, BeanZ premium je pravi saveznik za svaku priliku. Sigurni smo da miluje vaša nepca, ali, šta i koliko zapravo znate o ovoj kafi? Testirajte svoje znanje i saznajte nešto više u kvizu koji smo pripremili za vas.

  1. Kako se pravi espresso kafa?

Za početak, aparat za espresso kafu treba da ima dovoljno jak pritisak kako bi parom istinuo sav ekstrakt kafe i arome. Portafilter, kako se stručno naziva  posuda u koju se sipa 14 grama mlevene espresso kafe treba da bude potpuno čista od prethodnog espressa, jer u suprotnom će se osetiti aroma dva puta produvane kafe. Nakon toga, samlevena kafa se pritiska i izjednačava tamperom kako bi aparat mogao da iskoristi svu potrebnu aromu. Kafa treba da curi ravnomerno, u kremi, a espresso bi trebao biti do pola šoljice koja bi prethodno trebala biti zagrejana. Koristite kvalitetnu kafu, jer što su zrna kvalitetnija, to je ukus bolji i aroma jača.

  1. Koji su ključni koraci savršenog espressa?

Postoji pravilo 5M, koje nas vodi do savršenog esspresa. Italijani kažu da je to Miskela (mešavina), Machina (aparat za kafu), Machina dosadore (mlin), Manutenzione (održavanje) i na kraju najbitnije, Mano ili ruka bariste. Dobar barista je od posebnog značaja, jer pored savršenog poznavanja aparata i zrna koja koristi, u vašu savršenu šoljicu espressa utka i strast prema kafi i svojoj profesiji. Mnogi kažu da je barista zanimanje budućnosti, jer je ljubav pravog ljubitelja kafe prema ovom napitku neprolazna.

  1. Kako se najpravilnije konzumira espresso?

Vrlo je važno da se  espresso kafa konzumira na pravi način.  Espresso kafa je napitak koji se pije iz male soljice, a vreme ispijanja je vrlo kratko.

  1. Koji sve ukusi BeanZ premium espreso kafe postoje?

BeanZ Premium u svom portfoliju ima dva standarna blenda. Jedan je 100% Arabica a drugi predstavlja mešavinu Arabice i Robuste. Pored toga, imamo i single origine.

Preuzeto sa Instagram profila beanzcafe_serbia

  1. Šta predstavlja single origine?

Termin single origine predstavlja poreklo kafe koja u svoj fokus stavlja određeno podneblje ili predeo gde se ta kafa uzgaja. Jednostavnije rečeno, kafa koja se obeležava kao single origine se vezuje za pojedinačnu farmu ili proizvođača kafe, odnosno farmera.

  1. Koliko single origine ukusa postoji u asortimanu BeanZ premium kafe?

BeanZ Luiz Alberto Brazil:

‘’Brazilska prašuma je razlog zbog kojeg je moja kafa tako dobrog ukusa. Kafu gajimo upravo ovde, u srcu prašume, već skoro 200 godina’’.

Luiz Aberto je prvi od farmera koji ponosno svoju kafu u bujnoj zelenoj brazilskoj prašumi. Ukus njegove kafe dolazi od prefinjenog 100% arabika zrna. Karakteristika sorte, leži upravo u toj intezivnoj, žutoj boji ploda koja ovu sortu čini jednom od najkvalitetnijih i najpopularnijih širom sveta.

BeanZ Eduardo Nicaragua:

‘’Za dobru kafu potrebno je vreme’’.

Eduardo, predstavnik šeste generacije koja upravlja porodičnom plantažom, je naš drugi farmer. Sofisticirani ukus arabike dobija zahvaljujući plodnom tlu i nikaragvanskom suncu koji razvijaju snažan ukus u kojem se prepoznaju nota crne čokolade i slatkoća sušenog voća.

BeanZ Ramesh India:

‘’Želja mi je da moja kafa pruži vrhunsko zadovoljstvo onima koji je piju, ne samo zbog ukusa i aroma, već i zbog napornog i posvećenog rada, koji je uložen u nju da bude baš takva’’.

Naš  farmer Ramesh, sa druge strane sveta, na zemljištu plodne Indije uzgaja svoju kafu. Rameševe plantaže su smeštene u senci bujnog drveća. Jaka, 100% robusta, ova kafa nosi note začina, orašastih plodova i crne čokolade.

BeanZ Maria Colombia:

„Želim da oni koji piju moju kafu pomisle na prelepe predele Kolumbije“.

Uz naša tri musketara, ponosno stoji i ženski famer Maria. Optimalna klima na Marijinoj farmi, koja se nalazi u oblasti Julija, u jugozapadnoj Kolumbiji, zajedno sa jedinstvenim uslovima zemljišta omogućavaju da zrna kafe imaju aromu mlečne čokolade, breskve i delikatnih voćnih nota.

BeanZ Digner Tanzania:

„Čaga narod mnogo ulaže u vašu kafu”.

U ženskoj ekipi farmera, u podnožju uspavanog vulkana Kilimandžara, naša farmerka Digner i njeni farmeri uzgajaju kafu generacijama unazad. Bogato i kvalitetno zemljište, zajedno sa pogodnim klimatskim uslovima čine savršene uslove za njeno uzgajanje, koji rezultiraju zrnima prožetim notama čokolade, crnog čaja i ukusa šumskog voća.

Fotografija preuzeta sa Freepik-a

  1. Koja espresso kafa je pravi izbor za sladokusce?

Kafe koje dolaze sa većih nadmorskih visina su aromatičnije, pitkije i slađe. Obično su to kafe od zrna Arabike poput BeanZ Blend 1. U zavisnosti od sorte, načina obrade i pripreme dobija se različitost profila ukusa.

  1. ...a za one koji više vole gorku kafu?

Oni koji vole puniji ukus, kremastije kafe sa notama crne čokolade trebalo bi da se odluče za BeanZ Blend 2, a ukoliko biste ipak izbalansirani ukus, toplog karaktera i baršunaste note, Farmers Blend, sačinjen od 60% arabike, 40% robuste je pravi izbor za vas.

  1. Da li možemo koristiti espresso kao pravi začin u pravljenju koktela?

Idealan saveznik u pripremi vrhunskih koktela je premium BeanZ espresso kafa, među kojima je i Luis Alberto – prefinjena 100% arabika, čiji je ukus spoj tamne čokolade i slatkoće karamele, sa orašastim notama pečenih badema.

Recept za koktel: Hladni napitak „Tropski kapetan“

• 30 ml bejlisa

• 50 ml šlaga

• 30 ml espreso kafe (100% arabika)

• Mešavina ruma Captain Morgan i svežeg ananasa

Priprema koktela:

U malu čašu za šampanjac dodajte dve barske kašike mešavine sa ananasom koju ste prethodno pripremili (Captain Morgan: Iseckajte jednu krišku svežeg ananasa na kocke, stavite u staklenu teglu sa poklopcem, preko dodajte 100 ml ruma i ostavite u frižideru (najmanje 12 sati) u šejker, potrudite se da iscedite onoliko soka koliko možete, dodajte preko kašiku punu kockica leda, i druge namirnice koje nalazite u receptu (bejlis, šlag, espreso) i dobro protresite. Procedite piće i uspite u čašu koju ste prethodno ukrasili potapanjem vrha čaše u topljenu tamnu čokoladu, pa onda u mrvice bele čokolade.

BeanZ kafa namenjena je za prave ljubitelje espressa, stoga se nadamo da ćete u njoj uživati jednako koliko i naši farmeri koji svojim likom i potpisom stoje iza svakog zrna u koje unose svoje priče, srce i dušu, kako bi svaka šoljica ovog napitka bila jedinstvena baš kao što su i njegovi ljubitelji.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group