Jedan „lenji“ dan u nedelji poboljšava vaše zdravlje, kaže nauka

Studija otkriva da je ova pauza dragocena iz vrlo specifičnih razloga.

U našem modernom društvu, koje karakteriše brz tempo i stalna potraga za produktivnošću, lako je upasti u zamku preopterećenosti poslom i hroničnim stresom. Međutim, nedavna studija je otkrila da vežbanje jedan dan u nedelji može imati značajne zdravstvene koristi.

Zašto biste trebali razmisliti o tome da u svoju sedmicu ugradite "lenji dan"?

Nedavna studija je otkrila da jedan "lenji dan" nedeljno može imati značajan uticaj na naše fizičko i mentalno zdravlje. Ovaj dan posvećen isključivo odmoru i razonodi može pomoći u smanjenju nivoa stresa, poboljšanju kvaliteta sna, smanjenju krvnog pritiska i povećanju našeg opšteg osećaja blagostanja.

Hronični stres, rezultat života preopterećenog aktivnostima i obavezama, može imati razorne posledice po naše zdravlje. Pokazalo se da produženi stres povećava rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa, depresije i drugih zdravstvenih problema. Stoga je pronalaženje načina da smanjimo stres i brinemo o svom mentalnom i emocionalnom zdravlju od vitalnog značaja da ostanemo zdravi i srećni.

Odjavite se na jedan dan

Tokom ovog dana važno je potpuno se odvojiti od posla i obaveza i posvetiti vreme aktivnostima koje nas opuštaju i čine da se osećamo dobro. To može uključivati čitanje knjige, šetnju prirodom, vežbanje joge ili jednostavno odmaranje i uživanje u miru i tišini.

Pored koristi za fizičko zdravlje, dan za odmor može imati koristi i za naše mentalno zdravlje. Adekvatan odmor može pomoći u poboljšanju koncentracije, kreativnosti i produktivnosti, što zauzvrat može poboljšati naš ukupni kvalitet života. Dopuštajući nam da napunimo i osvežimo svoje umove, spremniji smo da se suočimo sa svakodnevnim izazovima sa pozitivnim stavom.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group