Kako popraviti monitor koji ne radi

Ako imate monitor koji je odjednom prestao da radi i koji neće da se upali, onda su kondenzatori najverovatniji uzrok...

Sigurni smo da se svima desio trenutak da baš tada kada vam je računar najpotrebniji, upadnete u situaciju koja vas sprečava da ga koristite. Pored situacija kao što su nestanak struje i interneta i određenih kvarova na komponentama, kvar na monitorima je vrlo čest slučaj.

Monitori su vrlo delikatni i pošto su većinom vremena pod konstantnim strujnim naponom, često se dešava da određene komponente u njemu stradaju. Vlasnici se tada obično odlučuju da stari monitor bace i da kupe novi, jer se pojedine popravke ne isplate, ali postoji nešto u monitoru što se isplati proveriti i promeniti, a verovali ili ne, to možete uraditi i sami.

Potrebno je da imate lemilicu, jer bez nje ovaj posao ne možete obaviti, ali ovaj toplotni uređaj nije skup i možete ga vrlo povoljno naći, ako želite da se bavite ovim stvarima.

Monitor je potrebno otvoriti i dođi do štampane ploče na kojoj se nalaze kondenzatori. Kondenzatori su male kupaste elektro komponente koje vrlo lako mogu da pregore i vaš monitor će ih imati nekoliko. Međutim, ako primetite kondenzator koji je na vrhu zaobljen ili iz kojeg nešto curi, onda to znači da je taj kondenzator pregoreo i da ga je potrebno zameniti. Lemilicom je potrebno odlemiti kondenzator sa štampane ploče i u boljoj elektro radnji kupiti zamenski kondenzator. Sve što dalje treba da uradite jeste da novi kondenzator zalemite nazad na matičnu ploču i da sastavite monitor. Velika je verovatnoća da ćete tako rešiti problem i da će vaš monitor ponovo raditi.

Savetujemo vam da s vremena na vreme potpuno ugasite monitor iz struje, jer ćete tako omogućiti kondenzatorima da se isprazne i odmore, što će produžiti trajanje vašeg monitora.

Pogledajte video klip koji će vam pokazati kako se menja kondenzator na monitoru:

V.P.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group