Spavanje s uključenim ventilatorom može biti izuzetno loše za vas

Vrele noći i još vreliji dani tokom kojih se asfalt oko nas užari, stavljaju nas na milost i nemilost klima uređaja i drugih opcija za rashlađivanje u pokušaju da temperaturu u svojim domovima učinimo koliko toliko podnošljivom...

Često jedino olakšanje koje možemo dobiti potiče od starog dobrog električnog ventilatora koji nije bio u upotrebi još od prošlog leta. Tokom dana, ventilator je svakako korisna stvar, ali prema Sleep Advisor publikaciji, nikako ne bi trebalo da ga koristite dok spavate.

Problemi sa sinusima i suvom kožom

Prema publikaciji koja svoj sadržaj posvećuje kvalitetnom snu, ventilator može isušiti našu kožu i delove sluzokože, što može dovesti do velikih i neprijatnih problema. "Ako je suvoća posebno izražena, vaše telo može proizvoditi višak sluzi kako bi pokušalo da nadoknadi svoju vlažnost. Tako postajete podložniji začepljenju, zapušenosti i sinusnim glavoboljama."

Pored problema sa sinusima, dodatna upotreba ventilatora može zaista iritirati suvu kožu. Još jedna manje očigledna komplikacija je da se možete probuditi sa bolnim mišićima, jer koncentrisani hladan vazduh može učiniti da vaše telo postane napeto i ukočeno.

Prednosti i saveti

Ovo je svakako ekstremniji scenario, ali treba napomenuti da postoje i neke pozitivne strane spavanja sa ventilatorom, kao što je cirkulacija ustajalog vazduha i pomoć u regulaciji telesne temperature.

Ako živite u bučnom okruženju, ventilatori su jeftin i efikasan način da obezbedite pozadinsku buku koja može prigušiti spoljašnji zvuk.

Na kraju, Sleep Advisor savetuje da izbegavate spavanje sa ventilatorom ako vam izaziva simptome alergije i astme ili ako imate problema sa suvom kožom, očima, ustima ili sinusima.

„Ventilator takođe može zahvatiti višak polena i čestica koje je nemoguće ukloniti," nastavljaju. "Ako je to slučaj, razmislite o kupovini modernijeg uređaja. Ili, ako vam stvara probleme suvoćom kože i unutrašnjih organa, možda vam treba nešto što se rotira umesto da duva direktno na vas celu noć."

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group