Šta boja urina govori o vašem zdravlju

Urin vam svakodnevno pruža signale o vašem zdravlju koje verovatno ignorišete i ne primećujete...

I sami znate da je urin merilo zdravlja pa se uzorak urina često nosi na kontrolu kako bi se utvrdilo da li pacijent boluje od neke bolesti. Urin je toliko dobar pokazatelj  vašeg stanja organizam da je samo boja dovoljna i može da vam penese neke osnovne informacije o vašem telu. Međutim, veliki broj ljudi ne zna šta te promene boja znače. Zbog toga smo odlučili da vam objasnimo i pokažemo šta znači kada urin ima određenu boju.

Evo o čemu je reč:

1. Bezbojni providni urin

Ako vam je urin bezbojan i providan, to značli da u organizmu imate previše vode i verovato često mokrite. To nije ništa strašno i unormaliće se kada izbacite višak tečnosti iz organizma.

2. Bleda žuta boja

Ovo je boja koju bi trebalo uvek da imate i ona pokazuje da ste savršeno zdravi.

3. Providna žuta

Ovo je takođe pokazatelj da ste zdravi i da ste dobro hidrirani.

4. Tamnija žuta boja

Zdravi ste , ali vašem telu fali vode.

5. Boja meda

Ako vam je urin postao tamno žut i podseća na med, to znači da vašem organizmu fali veća količina vode i da ste verovatno dehidrirali.

6. Braon

Ako vam je urin braon to znači da nešto ozbiljno nije u redu. Ovo može značiti da vaša jetra ne radi kako treba, a može biti pokazatelj ozbiljne dehidracije. U svakom slučaju, ako primetite ovako taman urin, odmah posetite lekara.

7. Roze ili crvenkasti urin

Ako ste jeli maline, kupine ili borovnice ona je to verovatan uzrok. Međutim, crvenkast urin može biti pokazatelj da imate neko untrašnje krvarenje, pa zbog toga obavezno posetite lekara.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group