Tajna elitnog plivača koja mu omogućuje da bude rekorder sa 66 godina

Baš kao i većina vrhunskih plivača, Filip A. Đang, odrastao je plivajući, učeći plivanje od svoje desete godine, takmičeći se za koledž i zatim je, kako se to uglavnom dešava u ovom sportu, napravio pauzu od takmičarskog dela...

Međutim, civilni naučnik pri vojsci SAD, nije nikada odustajao od vežbanja. "Radim fizičke treninge, sklekove, zgibove, čučnjeve, trčim trijatlon i igram reketbol. Plivao sam tokom svoje pauze, ali se nisam takmičio." Ovaj čovek se vratio takmičarskom segmentu 1999. godine sa 45 godina i sada iza sebe poseduje 15 United States Masters i deset individualnih svetskih rekorda.

„Moj tajni sastojak jeste to što ja učim moj sport", dodao je Đang, koji sada ima 66 godina. Rezultati i vremena ozbiljno se pogoršavaju tokom godina, a to postaje najočiglednije kada plivate kraće razdaljine. Kako bi se izborio sa ovim, Đang nije pristupio tradicionalnom načinu vežbanja i višesatnog plivanja. On se opredelio za savremenu strategiju ultrakratkih trkačkih treninga, u kojima se pliva veoma snažno, sa osamdeset do devedeset procenata maksimalnog kapaciteta, u kraćim intervalima od dva do deset minuta. Pošto su njegovi plivački događaji sprintovi, onda ovakva vrsta vežbanja ima smisla za njega, kako sam naglašava. "Treniram kao da se trkam, sa brojnim intenzivnim probama mojih ciljnih performansi."

Kako bi ostao na visokom nivou, ovaj čovek studira anatomiju, kineziologiju i sportsku medicinu, što ga je navelo da aktivira i najmanje moguće mišiće kako bi mu pomogli u njegovom sportu. Ojačavanje rotatorne manžetne predstavlja ključ, izjavio je, posebno zbog toga što se kod plivača najviše problema pojavljuje baš u ovom delu. Đang je zaključio: "Fitnes sprema je rezultat negovanja navika. Vežbam svaki dan, baš kao što perem zube."

N.Đ.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group