Da li je opasno jesti jaja svakog dana?

Evo šta nutricionisti sada kažu...

Često se vodi polemika o tome, da li su jaja opasna za holesterol i da li smeju da se jedu svakog dana. Čini nam se kao da svake godine nutricionisti imaju drugačije mišljenje, jer jednom tvrde jedno, a  posle drugo. Međutim, sada se veliki broj nutricionista slaže oko jedne stvari, a to je da su jaja neverovatno zdrava i da slobodno mogu da se konzumiraju svaki dan, ali u normalnim količinama.

Holesterol je neophodan za pravilno funkcionisanje našeg tela, ali višak holesterola dovodi do problema. Deo holesterola se proizvodi u telu, uglavnom u jetri, a neke količine se snabdevaju hranom. Njegov izvor u ishrani je pre svega u mastima životinjskog porekla. Holesterol ima niz značajnih funkcija u telu: štiti nervna vlakna od oštećenja koja su uključena u proizvodnji hormona, potreban je za proizvodnju i apsorpciju vitamina D i olakšava varenje masti.

Glavni uzrok vioskog holesterola jeste nekvalitetna i neizbalansirana ishrana koja podrazumeva konzumiranje različitih nezdravih masti koje onda direktno utiču na vaš krvni sistem i rad srca.

Zbog toga se svi često uhvate za jaja i kažu da su jaja odgovorna za podizanje holesterola. Istraživanja govore drugačije i nutricionisti tvrde da holesterol od jaja može biti samo dobar i da zapravo smanjuje šanse od srčanog udara i zakrčenja arterija.

Ako svakog dana jedete jedno do dva jajeta, onda ćete biti zdraviji i jači. Posledice se samo mogu javiti ako sa unosom jaja preterujete. Takvi slučajevi se često dešavaju kod bodibildera koji dnevno znaju da pojedu i 20 jaja, što nikako nije dobro i u takvim slučajevima holesterol može biti visok, ali ako se zadržite na normalnoj meri, onda vam ništa neće faliti.

Foto: Serious Eats

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group