Ekstremni jelovnik na meniju

Ukoliko ste umorni od svakodnevne ishrane koja je vremenom postala vrlo jednolična, obradovaće vas činjenica da u najskorijoj budućnosti to više neće biti slučaj...

Bube najrazličitijih vrsta, alge i meso stvoreno u laboratoriji moglo bi se već za 20 godina naći na meniju, ne egzotičnih restorana već kao deo svakodnevne ishrane običnog čoveka.

Naime, činjenica je da se broj stanovnika na planeti Zemlji konstantno nesrazmerno povećava i da to automatski za sobom povlači potrebu sve veće proizvodnje hrane, koja uprkos dobroj volji i organizaciji ne može da bude u toj meri postignita. Sa druge strane, može se već sad primetiti značajan skok cene pojedinih vrsta mesa i hrane uopšte, što ukazuje na to da je „borba za opstanak“ već počela.

Futurolozi čiji je zadatak da se bave ishranom ljudu u budućnosti tvrde da treba da se zamislimo pred pitanjem „šta mislimo da jedemo u najbližoj budućnosti“. Iako nezamisliva za većinu savremenih civilizacija, naziru se rešenja u vidu insekata, algi i veštački stvorenog mesa. Za razliku od istočnih zemalja koje su se već odavno suočile sa prenaseljenošću i nedostatkom „obične“ hrane za sve, zapadnjaci nisu navikli na pomenutu ponudu na meniju, što će dovesti do velikog šoka i uzdrmati opštu javnost.

Cena mesa, koja konstantno raste, imaće veliki uticaj na promenu navika u ishrani ljudi u budućnosti. Iako se sve veći broj onih koji nastoje da se zdravije hrane okreće vegeterijanskoj ishrani, svi oni koji žele da ostanu verni svom životinjskom instinktu moraće ili da budu „dubokog džepa“ ili da se prilagode novonastaloj ponudi namirnica, koja većini trenutno ne deluje ni malo privlačno.

Kako prehrambene industrije procenuju cena mesa bi se za samo 5 - 7 godina mogla udvostručiti, što znači da će ova namirnica postati luksuz za najveći do ljudi na planeti. Budući da više nećemo biti u mogućnosti da svakodnevne obroke pripremamo od ove namirnice, kako smo navikli, javlja se potreba za alternativnim rešenjima.

Porodice na zapadu, svoju svakodnevnu ishranu većinom su bazirale na obilju jeftinog mesa koje im je do sada bilo i više nego dostupno na svakom koraku. U veoma bliskoj budućnosti, za nepunih 20 – tak godina, izostanak istog sa trpeze moraće nečim da se popuni. Svi oni kojima voće, povrće i žitarice ne predstavljaju dovoljan izvor hranljivih sastojaka, moraće da posegnu za njima ekstremnim rešenjima u vidu algi, buba i veštačkog mesa.

Dobro je poznato da su insekti savršen izbor proteina neophodnih čovekovom organizmu, te da su zbog te činjenice u brojnim delovima sveta već odavno zastupljeni. Takođe nasuprot uzgoju životinja, uzgoj insekata je vrlo jeftin, isti ne troše mnogo vode, ne zauzimaju mnogo prostora i proizvode mnogo manje CO2 od stoke, što ih stavlja u prvi red preporučljivih izbora za zamenu mesa na meniju.

Međutim ukoliko nemate „dovoljni jak stomak“ da biste pojeli bubu, obradovaće Vas činjenica da će Vam mesu u izvesnom obliku ipak biti dostupno. Jedina razlika je što će isto biti iz epruvete, nastalo u laboratoriji. Veštački uzgajano meso, proizvodiće se od matičnih ćelija domaćih životinja i biće u potpunosti identično po svom izgledu, ukusu i kvalitetu mesu na koje ste navikli.

Č.K.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group