Preskakanje doručka može povećati šanse za razvoj ozbiljnih zdravstvenih problema

Zaista bi mogao biti najvažniji obrok u danu...

Preskakanje doručka - nešto je čega se mnogi od nas stide, bilo da je u pitanju mršavljenje, pokušaj intervalnog posta ili jednostavno zbog toga što pokušavate da se probijete kroz vrata nakon što ste previše dugo spavali. Ali ispostavlja se da bi stara priča o doručku kao najvažnijem obroku dana mogla biti istinita.

Trend intervalnog posta je osvojio svet, ne samo zahvaljujući uticaju poznatih ličnosti već i kreatora društvenih mreža. Ovaj metod ishrane ograničava vreme u toku dana kada možete konzumirati hranu, a kada morate postiti, ili čak gladovati. Najveći broj onih koji praktikuju ovaj metod konzumira hranu tokom osam sati, a potom šesnaest sati posti. Ovo se naziva Leangains protokol i ljudi ga mogu smatrati dobrim načinom za gubljenje težine, ali nova istraživanja tvrde da ova dijeta može povećati šanse za razvoj ozbiljnog zdravstvenog problema.

Američko udruženje za srce je objavilo sporno istraživanje, anketirajući oko 20.000 odraslih osoba sa prosečnom starošću od 49 godina, baziranih u SAD. Učesnici su bili praćeni osam do 17 godina, a svaki od njih je popunjavao upitnike o 24-satnom podsećanju na ishranu, sa rezultatima koji su bili prilično zanimljivi. Rezultati su pokazali da su oni koji su konzumirali hranu u periodu od osam sati ili manje u toku dana imali šokantnih 91 posto veći rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Takođe je utvrđeno da su oni sa srčanim bolestima ili rakom takođe imali veći rizik od kardiovaskularnih bolesti. Naravno, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi, jer se samoizveštavane informacije o ishrani mogu oslanjati na nedostatak 100 posto tačnosti. Ostali spoljni faktori koji doprinose zdravlju učesnika van ishrane takođe nisu uzeti u obzir u ovom istraživanju.

Kristofer D. Gardner, Ph.D., FAHA, izjavio je: "Bili smo iznenađeni kada smo otkrili da su ljudi koji su pratili osmočasovni, vremenski ograničeni raspored ishrane bili skloniji umiranju od kardiovaskularnih bolesti. Iako je ovaj tip dijete bio popularan zbog svojih potencijalnih kratkoročnih koristi, naše istraživanje jasno pokazuje da, u poređenju sa tipičnim vremenskim intervalom ishrane od 12-16 sati dnevno, kraće vreme ishrane nije bilo povezano sa dužim životom."

On je istakao da oni sa postojećim srčanim oboljenjima ili rakom moraju biti svesni veze između intervalnog posta i povećane šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Gardner je pozvao na personalizovaniji, oprezniji pristup preporukama za ishranu svakog pojedinca.

Iako su njegova istraživanja pronašla povezanost između ova dva, on je ponovio da osmočasovni period ishrane direktno ne uzrokuje kardiovaskularne bolesti. Nekoliko uglednih medicinskih tela podržava tvrdnju da preskakanje doručka nije najefikasniji način za gubitak težine, jer je moguće prejedanje tokom perioda ishrane. Kako je objašnjeno od strane Britanskog udruženja dijetetičara: "Mogli biste propustiti esencijalne hranljive materije i možda ćete više grickati tokom dana jer se osećate gladni."

NHS takođe podržava ovaj stav, preporučujući zdrav, proteinski i vlaknima bogat doručak umesto šećernih žitarica i prerađenog mesa poput šunke. Obroci poput kaše sa voćem, proteinskih smoothija, pečurki na tostu ili čak klasičnih jaja na oko su idealni izbori.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group