Voće i povrće se prska različitim hemikalijama i otrovnim supstancama, pa je zato vrlo važno da ih pravilno operete pre konzumacije...
Većina ljudi voće i povrće posle kupovine samo pere u vodi, ali voda jednostavno nije dovoljno jaka da spere sve otrovne hemikalije kojima se namirnice tretiraju. Ako voće i povrće dobro ne operete, možete se razboleti, otrovati, pa čak i smrtno ugroziti vaše zdravlje.
Zato ćemo vam otkriti trik pomoću kojeg možete bezbedno i lako oprati vaše namirnice. Reč je o kiseloj i alkalnoj kupki. Sve što treba da uradite jeste da potopite namirnice u kiseli i alkalni rastvor na nekoliko minuta. Ovi rastvori se vrlo lako prave, pa ćemo vam odmah reći kako da ih pripremite.
Kiseli rastvor se pravi tako što ćete u litar vode sipati pola čaše sirćeta, dok se alkalni rastvor pravi tako što u litar vode sipate dve kašičice sode bikarbone.
Povrće i voće prvo potopite u kiseli, a zatim u alkalni rastvor i ostavite da u svakom rastvoru stoje od 3 do 5 minuta.
Nakon potapanja, properite namirnice vodom i one će biti spremne za jelo.
Foto: Kent