Šta je viceralna mast i zašto je opasna?

Mnogi smatraju da su zdravi ako na prvi pogled izgledaju mršavo i utegnuto, ali to nije garancija za zdrav organizam...

Pre nego što počnemo da govorimo o viceralnim mastima, moramo napomenuti da u telu postoje dve vrste masnih naslaga: subkutinealna masnoća i viceralna masnoća. Subkutinealna masnoća predstvlja vidljive masne naslage koje možemo videti i ona se zapravo nalazi između kože i mišićnih zidova. Takvu masnoću možemo uštinuti i dodirnuti i ona je najčešći razlog zbog kojih ljudi odlaze na dijetu.

Međtuim, postoji i opasnija vrsta masnih naslaga, a to je viceralna masnoća.

Viceralne masne naslage zapravo predstaljvaju masti koje se nakupljaju iza mišićnog zida, na vašim vitalnim organima kaa što su srce, jetra, bubrezi i pankreas. Ova mast je opasnija iz razloga jer se fizički ne manifestuje i zato što ograničava rad organa i njihovu efikasnost.

Upravo visceralna masnoća je ta koja je odgovorna za različita patološka stanja poput gojaznosti, povišenog krvnog pritiska, kardiovaskularnih boljki, dijabetesa tipa 2, pa i nekih kancera! Najveći problem kod viceralnih masti je taj što se na oko ne mogu primetiti, pa je potrebno da idete na lekarske preglede, poput ultra zvuka kako biste proverili stanje svog organizma.

Ono što najviše dovodi do pojave i do stvaranja viceralnih naslaga jeste:

1. Fizička neaktivnost
2. Prevelika konzumacija alkohola i pušenje
3. Nedovoljno sna
4. Stres
5.Konzumacija nezdravih, slatkih i prerađenih prozivoda
6. Genetika
7. Starenje

Doktori savetuju da je fizička aktivnost najbolje rešenje protiv taloženja viceralnih masti na organima, tako da obavezno trenirajte i vodite fizički aktivan život ako želite da budete zdraviji i da živite duže.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group